Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Výhled do roku 2020 (Velká Británie)
apic-ak.cz, 15. srpen 2006
Výhled do roku 2020 (Velká Británie)

V červnu 2006 se v Londýně konalo sympozium týkající se veterinární činnosti s výhledem do roku 2020. Diskutovalo se o  činnosti veterinářů v oblasti živočišné výroby a péče o zvířata, ve státních službách, ve školství a výzkumu.


Je pro zemědělství výhodné obnovit jednání WTO co nejdříve?
apic-ak.cz, 11. srpen 2006
Je pro zemědělství výhodné obnovit jednání WTO co nejdříve?

Konečně se někdo, kdo je autoritou v oblasti WTO - Peter Sutherland (bývalý generální ředitel GATT/WTO) - rozhodl veřejně říct, to co mnohé z nás, kteří se zabýváme otázkami liberalizace světového obchodu, již také napadlo a sice, že není smysluplné trvat na vysokých ambicích rozvojového kola jednání WTO (DDA), ale je daleko moudřejší ambice snížit a dosáhnout dohody.


Závěry z jednání Komoditní rady AK ČR pro obiloviny a olejniny
apic-ak.cz, 11. srpen 2006
Závěry z jednání Komoditní rady AK ČR pro obiloviny a olejniny

konané dne 10.8.2006 v Hodkovicích

Komoditní rada pro obiloviny a olejniny na základě zjištění okresních a krajských agrárních komor, členských společenstev a údajů ČSÚ o odhadech sklizně a MZe o průběhu sklizně obilovin a řepky konstatuje:


Soběstačnosti v obilí nebude po dlouhé době v ČR dosaženo
apic-ak.cz, 10. srpen 2006
Soběstačnosti v obilí nebude po dlouhé době v ČR dosaženo

Na jednání zemědělců s mlynáři a skladovatelů, zorganizovaném Agrární komorou na čtvrtek 10.8. v Hodkovicích u Prahy se všichni vzácně shodli na jediném. Letos po dlouhé době nebude dosaženo soběstačnosti obilí v ČR. Je to dáno prudkými vedry koncem července, kdy naráz většina ploch dozrála a následnými dešti.


Vývoj výroby a prodeje sýrů v ČR
apic-ak.cz, 9. srpen 2006
Vývoj výroby a prodeje sýrů v ČR

Výroba sýrů v ČR poklesla v důsledku dovozu. Přírodní sýry tvoří 65 %, tavené 14 %, tvarohy 21 %. Uvádějí se nejvýznamnější výrobci v ČR a také vývojové trendy. Výroba sýrů je nejefektivnější způsob zhodnocení mléčné suroviny. Světová výroba dlouhodobě roste, v r. 2004 bylo dle statistiky Mezinárodní mlékařské federace IDF vyprodukováno 16,1 mil. t sýrů, podle OECD dokonce 17, 778 mil. t.


Zprávy z Bruselu

Prezentaci českého venkova a zemědělství
apic-ak.cz, 9. srpen 2006
Prezentaci českého venkova a zemědělství

se na Frýdlantsku rozhodli udělat prostřednictvím Slavnosti sýra. Ta se koná 1. září ve Frýdlantě pod společným logem: Z louky na stůl. Počítá se s ochutnávkami různým druhů sýrů z kravského, kozího i ovčího mléka. Na celé akci se podílí  Poradenské centrum pro venkov, Frýdlantsko, Občanské sdružení, MAS Frýdlatnsko, za podpory Liberského kraje , města Frýdlant a programu Leader.


Obnovitelné zdroje od r. 2007
Josef Radílek, 9. srpen 2006
Obnovitelné zdroje od r. 2007
Návrh programů úspor energie od r. 2007

Žně 2006 – mimořádná informace č. 2
apic-ak.cz, 9. srpen 2006
Žně 2006 – mimořádná informace č. 2

Informace vedení Agrární komory ČR, 9.8.2006

První informace o porostlosti obilí v klasech nastojato, které jsme obdrželi při týdenní svodce informací v pondělí 7.8., se postupně potvrdily z většiny krajů.
I když hlavní nápor dešťů ustal, předpověď počasí nedává předpoklad stálého teplého žňového počasí a na víkend je hlášena další vlna tlakové níže.


Vytváření šlemu v mléce
apic-ak.cz, 8. srpen 2006
Vytváření šlemu v mléce

Vznik viskózní až vláknité textury mléka je vadou způsobenou růstem kontaminujících mikroorganismů v důsledky nevyhovující hygieny, sanitace a chyb při chlazení a skladování mléka.