- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Legislativa dioxinů
Po nedávném objevení zvýšeného obsahu PCB v krmivech rozdělovaných v Belgii a v Holandsku pěstitelům drůbeže a prasat, se rozhodla Komise znovu zpřísnit legislativní opatření. Komise určila maximální hodnoty povolené pro dioxin v krmivech již v červenci 2002, po velkých problémech v sektoru krmiv v Belgii a v Holandsku.
Ale co v té době chybělo, byl vědecký podklad pro limity, chyběly dostatečné podklady. Komise nyní stanovila stropy jak pro dioxin tak pro PCB. Zákon začne platit od listopadu 2006 a Komise má v úmyslu udělat další omezení stropů do prosince 2008. Nyní je maximální povelená úroveň dioxinu u prasat 1 pg/g tuku a u PCB 1,5 pg/g tuku. U drůbeže je to 2 pg/g tuku u dioxinu a 4 pg/g tuku u PCB. Tyto mezní hodnoty mají sloužit jako signál, že při překročení je okamžitě třeba zkoumat důvod. Dioxiny se někdy vytváří jako přidružený produkt při chemických reakcích. Současné znečištění bylo u výrobce želatiny Tessenderlo, v továrně u Bruselu. Při filtraci tuků, který se přidává do krmiv, došlo k poruše, která nebyla hlášena a trvala přes měsíc. Producenti zvířat a farmářské odbory uvažují o legální akci proti Tessenderlo. Podobné krize byly již v roce 1998, 1999, 2002 a 2004. Odbory rovněž obviňují AFSCA z dvojích standardů. Na jednu stranu tvrdí, že není žádné riziko pro spotřebitele a na druhou stranu uzavřít stovky farem pěstitelů.
Zdroj: Ing. Karel Matoušek, Brusel