Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 34190 lidí


Jana Brázdilová, 19. únor 2008
Dynamický rozvoj výroby masa v Rusku
V Rusku se očekává významný nárůst výroby masných polotovarů.Masné polotovary jsou relativně novým produktem na ruském trhu. Z tohoto důvodu byla spotřeba těchto potravin na jednoho obyvatele poměrně nízká, výrazně pod evropským průměrem. Výroba těchto potravin se začala prudce rozvíjet z poměrně malé počáteční úrovně.

V ostatních evropských zemích se pohybuje průměrná spotřeba masných polotovarů v množství od 35 do 40 kilogramů. Naproti tomu v Rusku je tato hodnota v rozmezí od 8 až 9 kilogramů.

V Rusku se počítá s dynamických nárůstem výroby v souvislosti s tím, jak se bude v této zemi zvyšovat životní úroveň. Na nárůst bude mít vliv zejména rozšíření budované sítě prodejen s rychlým občerstvením, maloobchodních prodejen a bude souviset i s nárůstem požadavků zákazníků na prodej hotových jídel. Proto v poslední době dochází k rozšíření výroby masných polotovarů. Tyto potraviny, i tradiční výrobky tohoto druhu, upřednostňují zejména obyvatelé z vysokými nebo středními příjmy. Výrobu hotových jídel doplňují také mražené potraviny, které jsou vyráběny v širokém sortimentu výrobků. V Rusku patří mezi nejrozšířenější polotovary pelmeně. Již před několika lety se začala jejich výroba značně rozšiřovat a rozvíjet, posléze se dospělo do poměrně klidového stavu. V současné době je kromě rozvoje výroby kladen i důraz na zajištění kvality těchto potravin. Mezi nejrozšířenější výrobky tedy patří pelmeně, jejichž spotřeba činí 82 % z celkové výroby masných polotovarů.

Zájem o tyto potraviny převládá zejména u konzumentů ze střední třídy. Přesto jsou pelmeně kupovány i obyvateli ostatních tříd obyvatelstva. Cena těchto potravin se pohybuje od 250 do 40 rublů za kilogram. Nejvíce koupěschopných obyvatel kupuje šašlik, tepelně opracované maso, masové taštičky, blinčiky a masové výrobky plněné do různých druhů zeleniny. V maloobchodních prodejnách se tyto polotovary vyskytují v různých poměrech jejich množství. Pelmeně jsou však nabízeny ve většině z nich. Plněné taštičky, masové taštičky, mleté maso, maso plněné do zeleniny, masové rolády a z různě upravovaných mas se dostávají na trh prostřednictvím sítě supermarketů. Vývoj výroby masných polotovarů se od roku 1998 do roku 2005 velice dynamicky rozvíjel, zvětšovala se poptávka, ale narůstala tím i spotřeba energií potřebných na jejich výrobu. Od roku 1999 do roku 2005 byl zaznamenán nárůst této produkce na 4,8 násobek. Růst produkce masových polotovarů byl kopírován nárůstem výroby dražších druhů masa. Při výrobě polotovarů se uplatňuje použití těsta, různých druhů zeleniny a rozmanitých obalů z obilných produktů. Některé z těchto potravin jsou pro ruský trh zcela nové. Jejich produkce byla z počátku velice nízká, postupně se však začala dynamicky rozvíjet. Největší výrobce masných polotovarů je společnost „Produkty pitania“. Zásobuje ruský trh měsíčně 5 500 tunami masných polotovarů. V první polovině roku se například zvýšilo množství potravin z drůbežího masa o 40 % oproti stejnému období předcházejícího roku. Masokombinát v Moskvě zvyšuje výrobu v současné době na dvojnásobek. V prvních měsících roku 2005 vzrostla výroba ruských masných polotovarů na 670 000 tun. Výroba se rozvíjela hlavně ve velkých městech ruské federace, v oblastech kolem Moskvy, Petrohradu a Kaliningradu. Každá z těchto oblastí zvýšila výrobu o více než 10 %, zatímco u ostatních částí země činilo navýšení okolo 1,1 až 7,3 %.
 
Fleischwirtschaft, 2007,87, č. 12, s. 27 Produktion entwickelt sich dynamisch

Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI


Hodnocení => průměr 233
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář