- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Úloha zemědělců
Hlavním úkolem zemědělců je produkovat potraviny. Aby mohli tento úkol plnit a nabízet kvalitní potraviny za dostupnou cenu, uplatňují tradiční osvědčené postupy a kombinují je s poznatky moderní vědy a novými technologiemi. Zároveň využívají tradičních dovedností a příslušného odborného know-how a schopnosti obchodovat. Při produkci a obchodování stále častěji využívají i informační technologie.
Nezbytné jsou rovněž dovednosti jako hospodaření s půdou či znalosti z oblasti péče o životní prostředí. V uplynulých letech navíc do spektra zemědělských činností přibyla vedle zdraví a dobrých životních podmínek zvířat ještě i otázka bezpečnosti potravin. Jen stěží bychom hledali nějaký jiný obor, který vyžaduje tak velký rozsah dovedností.
Velké procento zemědělských podniků tvoří malé, často rodinné podniky. Jsou významným místním zaměstnavatelem v mnoha venkovských oblastech a také významnými aktéry ve venkovském prostředí.
Zemědělci ale nepracují sami. Zajišťují pouze první článek potravinového řetězce. Své produkty buď přímo zpracovávají,nebo, a to častěji, prodávají dál, kde se z nich následně vyrábí zboží, které pak spotřebitelé kupují v obchodech.
grafické zobrazení |