- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Návštěvnost
Expozici Regionálních potravin na Zemi živitelce navštívilo více než 80 000 lidí
Expozice projektu Regionální potravina byla jednou z hlavních událostí letošního 38. ročníku mezinárodního veletrhu Země živitelka. Celkem 43 regionálních producentů ve třinácti stáncích jednotlivých krajů prezentovalo a prodávalo vítězné výrobky letošního i loňského ročníku této soutěže. Expozici navštívilo více než 80 000 lidí, včetně prezidenta Václava Klause, který společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou zahájil provoz nového multifunkčního pavilonu T1, ve kterém se expozice nacházela.
„Návštěvnost expozice i ohlasy na ni dosvědčují velký zájem spotřebitelů. Samotní producenti regionálních potravin pak potvrzují, že projekt je správnou cestou podpory přímého prodeje a především menších výrobců, což jim nejlépe dokazuje zvýšená poptávka,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa a dodává: „Návštěvníci veletrhu si na stáncích lokálních producentů mohli ochutnat a zakoupit všechny produkty, které zvítězily v letošním či loňském ročníku soutěže, tedy celkem 170 výrobků s logem Regionální potravina.“ O úspěchu svědčí i to, že všichni producenti své výrobky do posledního kusu na veletrhu vyprodali.
„Věříme, že regionální produkty zaujmou veřejnost i na Regionfestu, který proběhne ve dnech
Pro veřejnost byly ve spolupráci s regionálními producenty připraveny kromě ochutnávek specialit z jednotlivých krajů také bohaté doprovodné soutěže, např. soutěž v pití mléka pro veřejnost připravila jedna z vítězných společností prvního ročníku projektu Regionální potravina. Pro milovníky uzenin připravila Potravinářská komora ČR závod v konzumaci párků a závěrečnou disciplínou byla příprava bramborového salátu ze surovin od dalšího z nositelů značky Regionální potravina.
O letošním ročníku soutěže
V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 výrobků, které tak získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. V letošním druhém ročníku oproti loňskému vzrostl počet soutěžních kategorií i oceněných výrobků; z loňských 71 vítězů na celkových 170. Na internetu naleznete přehled všech oceněných výrobků zde. Více informací o projektu je k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Zdroj: ÚZEI