- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Z obchodní sítě jsou stahovány vietnamské nudle
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zachytili v tržní síti nudle pocházející z Vietnamu, v nichž byl více než 40x překročen maximální přípustný limit pro obsah hliníku. Jde o nejvyšší dosaženou míru kontaminace potraviny hliníkem, s jakou se SZPI doposud setkala.
Zjištěné množství hliníku činilo 442 mg/kg, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je 10 mg/kg. Výrobek byl prodáván pod názvem „TOTACO MIEN DONG Zong‘s vermicelli Zvláštní nudle“(včetně pravopisné chyby v názvu), v balení po 500g, datum minimální trvanlivosti (DMT) 31.12.2012. Potravinářská inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z oběhu.
Podle provedeného šetření byla všechna balení uvedené šarže již vyexpedována dovozcem do tržní sítě, včetně provozoven bistra. Vzhledem k datu minimální trvanlivosti není vyloučeno, že spotřebitelé mohou mít tento výrobek stále doma. Všichni odběratelé mají možnost „Zvláštní nudle“ vrátit prodejcům i dovozci, kterým je chebská společnost VIVACOMEX, spol. s r.o. Informace o kontaminovaném výrobku byla vložena do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku.
Zdroj: SZPI