Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35140 lidí


Josef Radílek, 9. červenec 2013
EK opětovně proti ČR
Evropská komise odmítla zapsat Pomazánkové máslo mezi zaručené tradiční speciality

Evropská komise přezkoumala žádost České republiky o zápis názvu Pomazánkové máslo do unijního rejstříku zaručených tradičních specialit. Žádost zamítla. Získat označení zaručené tradiční speciality byl jedním z dalších způsobů, kterými chtěla Česká republika právně ochránit termín Pomazánkové máslo.

Evropská komise dospěla k závěru, že Pomazánkové máslo obsahuje nižší obsah mléčného tuku, než povoluje nařízení EU u výrobků, které v názvu smí mít slovo „máslo“, a proto nemůže být zapsáno mezi zaručené tradiční speciality. Komise přitom vycházela z rozsudku Soudního dvoru v Lucemburku. Ten koncem loňského roku rozhodl, že název tradičního českého výrobku nesplňuje požadavky unijního nařízení pro používání pojmu „máslo“.

Odmítavý postoj EU k označení Pomazánkové máslo neznamená, že by se měl produkt přestat vyrábět. Pokud výrobci změní jeho dlouhodobě používaný název, bude moci Česká republika znovu požádat Evropskou komisi o zapsání tradiční potraviny na seznam zaručených tradičních specialit. V současné době Ministerstvo zemědělství připravuje úpravu národní vyhlášky, která umožní používat pro Pomazánkové máslo náhradní název.

Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 % hmotnostních mléčného tuku a nejméně 42 % hmotnostních sušiny. Podle evropské legislativy může být jako „máslo“ označen pouze výrobek s obsahem nejméně 80 % mléčného tuku. V minulosti dostali někteří zahraniční potravináři od Evropské komise výjimku a mohou používat název máslo i na produktech s nižším obsahem tuku. Výjimka platí například pro několik britských, dva německé a jeden španělský produkt.

Značku Zaručená tradiční specialita uděluje Evropská unie potravinám, které jsou vyráběny tradičními metodami více než 30 let. Nemusí vznikat v konkrétní zeměpisné oblasti, ale jejich výrobce musí dodržet předepsanou technologii.

Zaručeně tradiční speciality má zatím Česká republika čtyři (společné se Slovenskem): špekáčky, lovecký salám, spišské párky a liptovský salám.

Zdroj: MZe


Hodnocení => průměr 424
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář