Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35104 lidí


Josef Radílek, 31. leden 2014
Víno z některých vinoték = možná obarvená voda

Víno z vinotéky?

Možná kupujete jen obarvenou vodu

Prodejci často nabízejí z nerezových KEG sudů nebo PET lahví víno uměle doslazované syntetickým glycerolem, ředěné nebo jinak upravované.

Více než polovina z padesáti případů prodeje nekvalitních potravin, zveřejněných od začátku roku zemědělskou inspekcí, připadá na nejrůznější značky vína. A vinaři bijí na poplach. Pančovaná vína totiž pocházejí nejen z regálů velkých obchodních řetězců, ale stále častěji z různých specializovaných prodejen moravského stáčeného vína nebo "vinoték" nabízejících údajně originální produkt za výhodně nízkou cenu.

To, co prodejci často prezentují jako víno od moravských producentů, je ale podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitray je obyčejný podvod. Lidé podle něj nekupují levné víno, ale spíš drahou vodu. "Připravujeme návrh nějakého opatření, protože problém už nabývá neskutečných rozměrů. To, co různé údajné vinotéky, trafiky a podobně nabízejí, nemá s vínem mnoho společného," říká Nyitray.

Případy, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje na internetových stránkách, dokládají, že prodejci často nabízejí z nerezových KEG sudů nebo PET lahví víno uměle doslazované syntetickým glycerolem, ředěné nebo jinak upravované.

Inspekce zvyšuje počet kontrol

"Věnujeme této situaci zvýšenou pozornost už zhruba tři roky, což se odráží v počtu kontrolovaných a laboratorně analyzovaných vzorků, který v letech 2011 až 2013 osciloval mezi 883 a 1090," reaguje mluvčí státní inspekce Pavel Kopřiva. Svaz vinařů upozorňuje například na podvod s prodejem značky sladkých vín Pálava, dovezené údajně ze Slovenska.

Na Slovensku se ale hrozny pálavy pěstují na pouhých 30 hektarech a do Česka slovenští vinaři toto víno nedovážejí. "Ale i u nás se pálava pěstuje jen na poměrně malé ploše. Takže se nejedná o odrůdu rozšířenou tolik, jak by se z nabídky těchhle pochybných prodejců mohlo zdát," reaguje Miloš Michlovský, majitel vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic na Slovácku. "Je sice dobře, že to inspekce sleduje, ale chce to, aby stát byl na tyhle podvodníky přísnější. Aby například při opakovaném porušení norem dostal dotyčný zákaz činnosti," dodává.

Jako houby po dešti

Trafiky a stánky s nabídkou údajně moravského vína nebo prodejny označované často jako vinotéky přibývají v Česku (často v obchodních centrech) po desítkách. I jejich zásluhou loni u nás vzrostla spotřeba vína na více než 200 milionů litrů. Z toho dvě třetiny se dovážejí, jen třetina pochází z českých a moravských vinic. Pochybní prodejci pak vydávají často dovezená a upravená vína za domácí.

Litr sami nakupují za cenu kolem 25 korun. Což je suma, za kterou podle Svazu vinařů lze jen těžko kvalitní víno vyprodukovat. Nyitray soudí, že reálná prodejní cena ještě kvalitního vína začíná zhruba na 65 korunách za lahev s obsahem 0,7 litru. "Pokud výrobce současně deklaruje ověřené suroviny a původ, odkud víno pochází," říká šéf Svazu vinařů.

Prodej vína roste

"Kupovat víno z neoznačených PET lahví nebo čepované z KEG sudů znamená kupovat něco, u čeho nemáte garantovaný původ. Prodeje různých pochybných vinoték deformují celý trh," přidává se Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti Bohemia Sekt, která je největším vinařským uskupením v Česku a ovládá značky, jako jsou například Habánské sklepy, Víno Mikulov nebo Chateau Bzenec.

V loňském roce zaznamenaly největší vinařské společnosti nárůst prodeje především tichých vín, o něco méně pak sektů. Vinaři se shodují, že čeští konzumenti na jedné straně stále vybírají především podle ceny, ale už několik let roste i odbyt v kategorii dražších značek. "Struktura se pro nás vyvíjela pozitivně. Prodali jsme opět více dražších vín," komentuje za lídra vinařského trhu skupinu Bohemia Sekt její ředitel Ondřej Beránek. V nejlevnějších kategoriích, jimž se firma dlouhodobě nechce věnovat, zaznamenal Bohemia Sekt pokles až o 40 procent.

Zdroj: bezpečnost potravin


Hodnocení => průměr 440
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář