Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 34405 lidí


apic-ak.cz, 26. říjen 2005
ČR se chystá zakázat dovoz ptáků kromě drůbeže ze zemí mimo EU

Řekli k ptačí chřipce - Česká republika se chystá zakázat dovoz ptáků kromě drůbeže z všech států mimo EU. Stane se tak, jakmile vstoupí v platnost příslušné nařízení Evropské komise, tedy zřejmě během několika dní. Po jednání nákazové komise to uvedl ministr zemědělství Petr Zgarba.

Opatření by se mělo týkat obchodních importů i dovozů živých ptáků pro chov v domácnosti, například papoušků. Drůbež se zatím nesmí vozit jen ze států, kde se nebezpečný virus ptačí chřipky vyskytl.

Veterinární správa přitom zřejmě bude moci udělat výjimky a povolit import do schválených zařízení, například ze zoologické zahrady do zoologické zahrady. U přepravy soukromých ptačích mazlíčků může SVS rovněž import ze států mimo EU schválit za splnění stanovených podmínek, které by se měly ještě upřesnit.

Může jít například o 30denní karanténu před nebo po dovozu, či vakcinace. Všechny tyto neobchodní dovozy by musely jít přes Pohraniční veterinární stanici v Ruzyni. Nákazová komise dnes nepřijala další zpřísňující opatření, protože se vzhledem k celkové situaci zatím nezvýšila nákazová rizika na území ČR.

Veterinární dozor je v celé vertikále produkce a zpracování drůbeže
MVDr.František Mates, ředitel Sdružení  drůbežářských podniků informoval o bezpečnosti drůbežího masa. Řekl, že to garantuje nejen  Státní veterinární správa, ale i světová zdravotnická organizace. „ Jsme členy expertní skupiny pro drůbeží maso při Evropské unii a ta  stejně jako DG Sanco v polovině října  na jednání potvrdila, že neexistuje přenos ptačí chřipky drůbežím masem. Přenos je pouze možný z nemocného ptáka na jiného nebo na člověka. Naše drůbeží porážky vynaložili obrovské finanční prostředky, aby vyhověly požadavkům EU. Zaručují tím bezpečnost,“ řekl Mates.
Jak vypadá proces zpracování drůbeže, o tom podrobně informoval ředitel Mates novináře. „Veterinární dozor je v provozech počínaje násadovými vejci, přes farmy až po porážku.  Navíc je zakázáno porážení zvířat , která trpí příznaky nějaké nákazy. Kontrola ve zpracovatelských firmách probíhá tak, že je zvíře prohlédnuto jak před , tak po poražení.Na porážkách je navíc stálý veterinární dozor.Další opatření, při vstupu na porážku je nutné dodržovat protokol a jeho pravidla. Státní veterinární správa nás informuje o všech svých opatřeních.
V současné době se ročně u nás  zpracuje 250 tun  drůbežího masa a za 15 let vzrostla spotřeba z 11 na 15 kilogramů na hlavu za rok,“ uzavřel Mates.

Garance nezávadnosti a bezpečnost produkce
Generální ředitel firmy Xaverov Milan Říha na tiskové konferenci hovořil především o přísných kontrolách v potravinářských provozech firmy Xaverov a.s..“V podstatě jako členská země EU pracujeme v určitém systému kontroly. Podle protokolu o zpracování živočišných produktů je ČR  země, kde se ze 100% drůbež produkuje v halách bez oken, během výkrmu je drůbež kontrolována  a to včetně krmiv. Před porážkou se kuřata znovu kontrolují. Drůbež je před zabitím zkontrolovaná veterinářem a po porážce znovu. Posuzuje se i změna  stavu vnitřních orgánů.Celý technologický proces je dozorován stálou státní veterinární službou a to i skladování. Bylo řečeno, že u masa a drůbežích výrobků nebyla ve světě prokázána nákaza ptačí chřipkou. Jaká jsou preventivní opatření,všichni pracovníci , kteří přicházejí se živou drůbeží budou přeočkováni na chřipku. Naše podniky jsou certifikované na EU podmínky. Audity jsou pravidelné a mnohdy tvrdší, než je tomu ve starých zemích EU.
V této branži dělám 30 let a tak vím, jak kontrola v provozech probíhá i jak je velmi přísná. Je to ale garance nezávadnosti, na níž se můžeme i jako spotřebitelé plně spolehnout. Máme dobré výrobky, pestrý sortiment a navíc naprosto zdravotně bezpečný,“ uzavřel Říha.



Hodnocení => průměr 380
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář