- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Dovozy brazilského hovězího vytlačují české maso z trhu
Praha - V jídelníčku Čechů ubývá hovězí maso. Jeho spotřeba na obyvatele loni činila zhruba
Podle předsedy svazu Jaromíra Klouda hovězí ztrácí na oblibě zřejmě především kvůli vyšší ceně proti ostatním druhům masa. Uškodila mu i aféra kolem nemoci šílených krav. Nutričně je přitom toto maso velmi důležité.
Ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát soudí, že hovězí je sice dražší, ke snižování spotřeby ale není rozumný důvod. Dříve se chovala jen mléčná nebo kombinovaná plemena, po roce 1989 se ale rozšiřuje i chov specializovaných masných plemen a nabídka se zlepšuje. Spotřebitelé by proto měli více vyhledávat původ masa na pultech.
Přestože domácí spotřeba klesá, Česko letos podle Agrární komory, která tiskovou konferenci na téma hovězí maso zorganizovala, poprvé v historii nebude v hovězím mase soběstačné. Řetězce totiž drží ceny na takové úrovni, že chovatelům se produkce hovězího příliš nevyplácí a omezují ji. Mladý skot pro výkrm raději vyvezou za lepší cenu do jiných zemí EU. Domácí výrobu hovězího masa pak nahrazují dovozy a tento trend se významně projevuje zejména po vstupu Česka do EU.
Loni se v ČR vyrobilo 81.000 tun hovězího, o čtvrtinu méně než v roce 2003. Dovoz se v uvedeném období zněkolikanásobil na 18.271 tun.
Produkci hovězího tlačí dolů a likvidují nízké ceny, uvedl soukromý zemědělec David Novák. Býka v současnosti prodá asi za 45 korun za kilogram, což je podle něj pod výrobními náklady. Zpracovatelé ale poukazují na to, že řetězce snahu o zvýšení cen odmítají s tím, že v takovém případě maso radši dovezou. Jak dále uvedl, ceny masa a zemědělských komodit za posledních patnáct let vzrostly jen nepatrně, naproti tomu ceny energie a vstupních surovin se zněkolikanásobily.
Šéf Agrární komory Jan Veleba přitom tvrdí, že dovozy mohou mít pochybnou kvalitu. Jde například o hovězí z Brazílie, která je největším světovým vývozcem. Podle Veleby tamní produkce nesplňuje standardy stanovené v EU a evropští farmáři žádají zastavení brazilských dodávek s tím, že zdraví evropského spotřebitele je v sázce. Brazilští chovatelé údajně krmí dobytek masokostními moučkami a používají přípravky v Evropě nepovolené.
Každý Čech v posledních letech sní v průměru zhruba
Víte, že
Hovězí maso má oproti vepřovému vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12
Hovězí maso je přirozeným zdrojem CLA
Hovězí maso je významným zdrojem látek a živin pro krvetvorbu
Hovězí maso patří k biologicky nejplnohodnotnějším druhům masa
Hovězí maso má jen od 3-do 6% tuku
V roce 1990 kaqždý z nás snědl