Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35140 lidí


apic-ak.cz, 20. červenec 2006
Dovozy brazilského hovězího vytlačují české maso z trhu

Praha - V jídelníčku Čechů ubývá hovězí maso. Jeho spotřeba na obyvatele loni činila zhruba 9,8 kilogramu proti 30 kilogramům v roce 1989. Nynější úroveň konzumace je proti původním členským zemím EU podprůměrná, například Francouzi sní 26 kilogramů hovězího ročně, Italové 28 a Britové 40 kilogramů, vyplývá to z údajů Českého svazu zpracovatelů masa.

Podle předsedy svazu Jaromíra Klouda hovězí ztrácí na oblibě zřejmě především kvůli vyšší ceně proti ostatním druhům masa. Uškodila mu i aféra kolem nemoci šílených krav. Nutričně je přitom toto maso velmi důležité.

 

Ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát soudí, že hovězí je sice dražší, ke snižování spotřeby ale není rozumný důvod. Dříve se chovala jen mléčná nebo kombinovaná plemena, po roce 1989 se ale rozšiřuje i chov specializovaných masných plemen a nabídka se zlepšuje. Spotřebitelé by proto měli více vyhledávat původ masa na pultech.

 

Přestože domácí spotřeba klesá, Česko letos podle Agrární komory, která tiskovou konferenci na téma hovězí maso zorganizovala, poprvé v historii nebude v hovězím mase soběstačné. Řetězce totiž drží ceny na takové úrovni, že chovatelům se produkce hovězího příliš nevyplácí a omezují ji. Mladý skot pro výkrm raději vyvezou za lepší cenu do jiných zemí EU. Domácí výrobu hovězího masa pak nahrazují dovozy a tento trend se významně projevuje zejména po vstupu Česka do EU.


Loni se v ČR vyrobilo 81.000 tun hovězího, o čtvrtinu méně než v roce 2003. Dovoz se v uvedeném období zněkolikanásobil na 18.271 tun.


Produkci hovězího tlačí dolů a likvidují nízké ceny, uvedl soukromý zemědělec David Novák. Býka v současnosti prodá asi za 45 korun za kilogram, což je podle něj pod výrobními náklady. Zpracovatelé ale poukazují na to, že řetězce snahu o zvýšení cen odmítají s tím, že v takovém případě maso radši dovezou. Jak dále uvedl, ceny masa a zemědělských komodit za posledních patnáct let vzrostly jen nepatrně, naproti tomu ceny energie a vstupních surovin se zněkolikanásobily.


Šéf Agrární komory Jan Veleba přitom tvrdí, že dovozy mohou mít pochybnou kvalitu. Jde například o hovězí z Brazílie, která je největším světovým vývozcem. Podle Veleby tamní produkce nesplňuje standardy stanovené v EU a evropští farmáři žádají zastavení brazilských dodávek s tím, že zdraví evropského spotřebitele je v sázce. Brazilští chovatelé údajně krmí dobytek masokostními moučkami a používají přípravky v Evropě nepovolené.


Každý Čech v posledních letech sní v průměru zhruba 80 kilogramů masa za rok, což je o 17 kg méně než v roce 1990. V rozvinutých zemích světa je spotřeba zhruba 85 kilogramů. Zatímco hovězí je na ústupu, velký boom zaznamenalo od druhé poloviny devadesátých let drůbeží, kterého Češi nyní spořádají v EU nadprůměrných 25 kilogramů na obyvatele ročně. Největší část spotřeby masa, zhruba 41 kilogramů na hlavu, stále připadá na vepřové.

 

Víte, že

Hovězí maso má oproti vepřovému vyšší obsah železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu B12

Hovězí maso je přirozeným zdrojem CLA

Hovězí maso je významným zdrojem látek a živin pro krvetvorbu

Hovězí maso patří k biologicky nejplnohodnotnějším druhům masa

Hovězí maso má jen od 3-do 6% tuku

V roce 1990 kaqždý z nás snědl 28 kg kg masa v roce 2003 už jen 11,5 KG

 

Příspěvek prezident AK ČR

Příspěvek Český svaz zpracovatelů masa

Leták k hovězímu masu

Tabulka "Vývoj stavu hospodářských zvířat 1980-2006

 


Hodnocení => průměr 391
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář