Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35104 lidí


apic-ak.cz, 13. říjen 2006
MZe spustí s předstihem program prevence proti salmonelám

Tlumit výskyt salmonel v chovech nosnic produkujících konzumní vejce je cílem programu, který schválilo Ministerstvo zemědělství ČR (MZe). Informovala o tom dnes mluvčí ministerstva Táňa Králová. Česká republika zahájí podle ní svůj národní program již od příštího roku, tedy o rok dříve, než to všem členským zemím EU ukládá Evropská komise.

„Dobrovolně chceme o jeden rok uspíšit preventivní kroky, které povedou ke zlepšení zdravotního stavu nosnic,“ uvedla ministryně zemědělství Milena Vicenová. Zdůrazňuje přitom, že přítomnost salmonel byla u nás vždy zjištěna výhradně v prostředí - při vyšetření trusu a prachu, nikoli ve vejcích. Nicméně riziko kontaminace vajec existuje, proto se začne s preventivní vakcinací nosnic. Předpokládá se, že vakcinace se bude týkat sedmi milionů nosnic.

Ministerstvo se po dohodě se Státní veterinární správou ČR a Českomoravskou drůbežářskou unií rozhodlo program spustit s ročním předstihem i přesto, že na něj náš stát nezíská příspěvek od Evropské unie. O něj se bude moci ucházet od roku 2008, kdy všechny členské země musí přijmout v chovech nosnic taková opatření, která postupně omezí výskyt salmonel na únosnou míru. Z bruselské pokladny bude možné získat příspěvek do padesáti procent nákladů na laboratorní vyšetření, vakcínu a likvidaci ohniska nákazy.

Z českého rozpočtu by příští rok mělo jít na opatření, která povedou ke snížení výskytu salmonel v chovech nosnic, 39,65 milionu korun. „Finanční prostředky, které náš státní rozpočet poskytne na zahájení vakcinace již od příštího roku, jsou výrazně nižší než náklady na likvidaci hejn, k nimž by se v příštích letech muselo přistoupit na základě mimořádných veterinárních opatření. Stát by také musel hradit ztráty chovatelům,“ uvedla ministryně Vicenová. Jak dodala, tyto peníze jsou nepochybně investicí do bezpečnosti potravin.

Zdroj: www.agris.cz


Hodnocení => průměr 397
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář