Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35104 lidí


apic-ak.cz, 20. říjen 2006
Po drůbeži prověří ČR i výskyt salmonel u prasat

Evropská Komise uvádí ve svém Rozhodnutí č. 2006/668/ES ze dne 29. září 2006, že přispěje všem členským státům na základní průzkum výskytu salmonel u jatečných prasat. Informoval o tom dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že uvedený krok navazuje na předchozí kroky Komise proti výskytu salmonel v chovech drůbeže.

ČR přitom již od příštího roku - s ročním předstihem - jak schválilo Ministerstvo zemědělství, startuje Národní program k tlumení výskytu salmonel v chovech nosnic, o rok dříve, než to všem členským zemím EU ukládá Komise.

Od počátku října započala podle mluvčího také SVS uskutečňovat rozhodnutí Komise 2006/668 - sledování výskytu salmonel u výkrmových prasat. „Účelem tohoto sledování je vypracovat přehledu o výskytu salmonel v chovech prasat, a to až po 30. září 2007. Časový rámec základní studie je stanoven na dobu jednoho roku Výsledky průzkumu v jednotlivých členských zemích se podle článku 4 Nařízení č. 2160/2003 použijí ke stanovení cílů Společenství a ke zvážení dalšího postupu pro budoucí programy tlumení,“ uvedl Duben.

SVS o těchto skutečnostech informovala krajské veterinární správy s tím, že stanovila, jak postupovat při odebírání vzorků na jatkách. Vzhledem k počtu chovaných prasat v ČR bude odebráno zhruba 600 vzorků z mízních uzlin porážených prasat a okolo 400 vzorků stěrů z povrchu „jatečně opracovaného těla prasat“, to znamená z povrchu již poražených a vyvržených těl. „Podle stanoveného počtu vyšetření předpokládáme, že příspěvek z unijních prostředků může činit něco mezi půl milionem až milionem korun,“ říká Duben.

Naší zpracovatelé, ale i chovatelé, by si měli podle SVS uvědomit, že nejde o pouhou studii, ale že od jejích výsledků se bude odvíjet jednotný evropský postup při tlumení salmonel v chovech prasat. Proto je určitě na místě věnovat patřičnou pozornost hygieně chovů a provádění odpovídající dezinfekce prostor, ve kterých jsou zvířata chována i prostor, kde jsou porážena a zpracovávána.

Zdroj: www.agris.cz


Hodnocení => průměr 405
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář