- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Investice do zdraví
O hovězím mase se mluvilo během přijetí zástupců agrární komory u ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Stáda řídnou a skotu je z roku na rok méně. I když český spotřebitel zas tolik hovězímu masu neholduje a dává jednoznačně přednost vepřovému, na druhém místě je kuřecí a až na třetím hovězí, nedostatek jatečných zvířat je v určitých ročních obdobích citelný.
Největším zpracovatelem jatečného skotu a prasat je Maso Planá. Podle výrobního náměstka Jaroslava Janouška si ale na odbyt masa nemohou stěžovat, dokonce v posledních měsících roste. „Vyplatily se nám velké investice, které souvisejí se způsobem porážky, opracování,ale i balení masa,“ uvedl Janoušek.V Plané se zvířata omračují plynem, dodržuje se chladírenský řetězec a v poslední době se připravuje moderní způsob etiketování balíčků masa.
Jedná se o etiketu, která je teplotně časovým indikátorem. Etiketa se naprogramuje na určitou záruční dobu, pokud se blíží daný termín, etiketa se zabarví. Přelepuje se přes čarový kód na daném výrobku a tím, že se zabarví, tak se čarový kód nedá sejmout v pokladně. Je to novinka, přesto náměstka Janouška denně telefonicky žádají zákazníci o uvedení data, kdy už se s balíčky, takto značenými, setkají v některém ze supermarketů.Je to příspěvek k průhlednému značení potravin a bezpečnosti potravin. V čase, kdy se v několika různých výrobnách potravin objevila bakterie listeria a v jednom případě to bylo i v mase, se není co divit, že lidé budou čím dál tím více chtít záruky. Investice do zdraví a stejně tak i kvality potravin se bude vyplácet a stále víc zákazníků bude ochotno si raději připlatit,aby z potravního řetězce měli vyloučené jakékoliv riziko.