- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Označování vajec a obalů v tržní síti
Označování vajec a obalů v tržní síti
Z kódu producenta první číslo říká, z jakého chovu vejce pochází. Jednička uvádí, že vejce pochází od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka od nosnice z halového chovu, trojka od slepice z klecového chovu a nula označuje slepice z ekologického chovu. Další údaje na vejcích na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen.
Podle nařízení Evropské komise ES č. 589/2008, článek 12, je povinné označovat i obaly. Na nich musí být uvedeno číslo balírny či třídírny, třída jakosti (například třída A), hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě Vejce různých velikostí), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a údaje o způsobu chovu. Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti až do 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A mají minimální trvanlivost 9 dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, tedy plus devět dnů a označení extra čerstvá).