- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Stanovisko producentů cukru v ČR k reformě cukerního pořádku v EU
Pěstitelé cukrovky a výrobci cukru jsou si vědomi nutnosti reformy cukerního pořádku v EU a schválený návrh považují za přijatelný. Je založena na principu dobrovolného upuštění od výroby cukru v zemích s nízkou efektivností a malou konkurenceschopností, které bude kompenzováno finančním odškodněním z Restrukturalizačního fondu.
Jsme přesvědčeni, že takto bude dosaženo požadovaného snížení produkce s tím, že ve výrobě cukru budou v Evropě pokračovat pouze výrobci konkurenceschopní. ČR, a to i na základě aktuálně dosahovaných výsledků v celém odvětví, k takovýmto producentům patří. Tento nástroj pro dosažení objektivních cílů reformy Společné Organizace Trhů s cukrem v EU považují producenti cukru v ČR i přes některé systémové nedostatky za přijatelný a objektivně vyvážený.
Producenti cukru v ČR však současně vyjadřují i zásadní obavu z neexistence systému garantovaných minimálních cen, který by fungoval jako pojistka pro to, že producenti cukru budou schopni dostát jednak svým zákonným odvodovým povinnostem a jednak i povinnosti placení pevné minimální ceny za cukrovku. V neposlední řadě vyjadřují producenti cukru i obavu z možného nekonkurenčního postavení pěstitelů cukrovky v ČR a s tím spojených zásadních důsledků pro celý cukrovarnický sektor ve vztahu k okolním členským zemím EU, nebudou-li jim vyplaceny kompenzace ztrát příjmů z cukrovky v maximální výši.
Hlavní body reformy
• Postupné snižování zaručené ceny v průběhu 4 let o 36% oproti stávajícímu stavu z 632 EUR/t klesne v sezóně 2009–2010 cena cukru na úroveň 405 - 410 EUR/t;
• Pokles ceny cukrové řepy od kampaně 2007/08 z 43,63 EU|R/t na konečných 25 EUR v sezóně 2009–2010. Průměrná kompenzace ztráty příjmu pěstitelům bude činit 61,05%.
• V zemích, které sníží svou výrobu o více než polovinu, bude možné po dobu pěti let zvýšit kompenzaci o 30% a bude možné aplikovat další státní pomoc v omezeném rozsahu.
• Vznik restrukturalizačního fondu spravujícího finanční prostředky ve výši cca 6,3 miliardy EUR. Fond bude tvořen finančními odvody výrobců cukru, kteří do něj odvedou během prvních tří let postupně 126, 173 a 113 EUR z vyrobené tuny cukru.Tyto prostředky budou určeny na odškodnění a tlumení sociálních a dalších dopadů omezení cukrovarnické výroby.
• Výplata částky odškodnění za 1 tunu ukončené produkce cukru, a to v prvních dvou letech reformy činit 730 EUR, ve třetím roce 625 a v posledním roce reformy pak 520 EUR. Pěstitelé, kteří ukončí produkci cukrovky obdrží minimálně 10% z této částky.
• Nová regulace cukerního trhu bude platit od července 2006 a platit bude do bez dalších změn do roku 2014–2015. Jedinou změnou může být krácení kvót na základě revize v roce 2009/2010, nebude-li v rámci procesu restrukturalizace dosaženo potřebného snížení celkové produkce cukru v EU.
• Záchrannou síť má tvořit nástroj stažení cukru z trhu a systém soukromého skladování, pokud by tržní cena klesla pod referenční cenu, doplněný dočasným systémem intervenčních nákupů za výrazně sníženou výkupní cenu.
• Pěstitelé, jejichž cukrovka nebude určena pro potravinářství, ale na výrobu paliv, získají nárok na příspěvek 45 EUR na hektar.
• Cukr dodávaný pro průmyslové účely (chemický a farmaceutický průmysl, včetně produkce určené na výrobu bioetanolu) je zachován a podporován i v reformovaném cukerním pořádku EU, přičemž se nezapočítává do celkového objemu produkčních kvót.
• Kvóta na výrobu izoglukózy vzroste o 300.000 tun, po 100.000 tunách za rok ve třech letech.
Zdroj: ČSCS