Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 34190 lidí


Jana Brázdilová, 17. prosinec 2007
Zralé ovoce může obsahovat vysoce aktivní antioxidanty
U ovoce v procesu přezrávání (kažení) vznikají nefluoreskující chlorofylové katabolity, které jsou silnými antioxidanty a hrají důležitou úlohu v lidském zdraví.

Zdroj: ÚZPI
Antioxidanty v ovoci jsou spojovány s řadou příznivých zdravotních účinků. Většina z těchto antioxidantů jako některé vitaminy a flavonoidy již byla identifikována a podrobně prozkoumána. Tým výzkumníků z univerzity v Innsbruku nyní identifikoval dosud neznámý a vysoce aktivní antioxidant v přezrálém ovoci. Tito pracovníci jako první odhalili dekompoziční mechanismus a produkty u jablek a hrušek. Výsledky naznačují, že se u ovoce v procesu dozrávání, resp. přezrávání /kažení zvyšuje hladina antioxidantů a tato změna v obsahu antioxidantů se projevuje změnou zabarvení ovoce. Změna zabarvení je způsobena rozkladem zeleného barviva chlorofylu. Ovoce ve skutečnosti prochází obdobným dekompozičním procesem jako na podzim listy. První dekompoziční produkty byly identifikovány jako bezbarvé, polární, nefluoreskující chlorofylové katabolity (NCC), které obsahují čtyři pyrolové kruhy (stejně jako chlorofyl a hem). Tyto katabolity jsou stejné pro jablka i hrušky a rovněž jsou stejné u ovoce a listů příslušného stromu. V průběhu přezrávání ovoce se zvyšuje množství NCC a ubývá chlorofylu. Když se chlorofyl při dekompozičním procesu uvolní z proteinových komplexů vykazuje fototoxický efekt: při působení světla absorbuje energii a může ji předávat jiným látkám. Kupříkladu může transformovat kyslík do vysoce reaktivní, destruktivní formy. NCC vykazují opačný efekt, jsou to silné antioxidanty a hrají u rostlin důležitou fyziologickou roli. Je ale zřejmé, že NCC jsou i komponenty lidské stravy a jako takové mohou mít společně s dalšími antioxidanty jako jsou kupř. flavonoidy důležitou úlohu v lidském zdraví. Studie byla zveřejněna v časopisu Angewandte Chemie International Edition 2007, 46, 8699-8702. Více informací na adrese
Zdroj: ÚZPI


Hodnocení => průměr 384
Autor Nadpis Datum
yqynuvautpw    ghfWHDPwVL 03:42 6. září 2010
Gert    kvRkJYfQJUvjvawZW 05:57 20. leden 2012
Bobcat    ybBcJconhkc 04:44 16. leden 2013
Parthena    UkDxvwZwhvIjmUbO 07:53 20. leden 2012
Budd    xavGtUQjuPoCAAE 15:20 20. leden 2012
Nelia    UiSuzAGdHCVKO 23:02 20. leden 2012
Cika    agbtTPOPwiUY 17:16 16. leden 2013