Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 34123 lidí


apic-ak.cz, 24. květen 2006
Cereálie se zvýšeným obsahem folátu

Australští výzkumníci zjišťují možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích pomocí genových manipulací.

Pracovníci společnosti Grain Foods CRC (Cooperative Research Centre) a Southern Gross University (SCU) se zaměřují na výzkum genů v cereáliích. Již byly objeveny některé geny zapojené do syntézy folátů a nyní jsou zjišťovány možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích tak, aby byl k dispozici v dostatečném množství po zpracování na mouku a další cereální výrobky.

Strava je nejlepším zdrojem folátů, které se ale snadno ničí během zpracování a kuchyňské přípravy. Fortifikace cereálních produktů je jedním z prostředků k řešení tohoto problému. Jestliže se zvýší přírodní obsah folátů v cereáliích, resp. bude mnohem účinněji využíván, bude zajištěno jejich požadované množství i po zpracování a to bez nutnosti použití suplementů či fortifikace. Produkty se zvýšeným přírodním obsahem folátů by se měly objevit na pultech supermarketů v průběhu tří až čtyř let.

Zdroj: Agris Info


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 346
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář