- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Cereálie se zvýšeným obsahem folátu
Australští výzkumníci zjišťují možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích pomocí genových manipulací.
Pracovníci společnosti Grain Foods CRC (Cooperative Research Centre) a Southern Gross University (SCU) se zaměřují na výzkum genů v cereáliích. Již byly objeveny některé geny zapojené do syntézy folátů a nyní jsou zjišťovány možnosti řízení hladiny přírodního folátu v pšenici a dalších cereáliích tak, aby byl k dispozici v dostatečném množství po zpracování na mouku a další cereální výrobky.
Strava je nejlepším zdrojem folátů, které se ale snadno ničí během zpracování a kuchyňské přípravy. Fortifikace cereálních produktů je jedním z prostředků k řešení tohoto problému. Jestliže se zvýší přírodní obsah folátů v cereáliích, resp. bude mnohem účinněji využíván, bude zajištěno jejich požadované množství i po zpracování a to bez nutnosti použití suplementů či fortifikace. Produkty se zvýšeným přírodním obsahem folátů by se měly objevit na pultech supermarketů v průběhu tří až čtyř let.
Zdroj: Agris Info