- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Výrobci masa a uzenin v zajetí evropských cen
V období nastupující letní sezóny, která bývá mimo jiné spojována s opékáním a rožněním masa, špekáčků, klobás a dalších pochoutek z masa, jsme svědky určitého cenového pohybu. Ceny vepřového a hovězího masa, prozatím v menší míře i ceny masných výrobků, začínají na pultech postupně narůstat.
Český svaz zpracovatelů masa a jeho jednotliví členové se tak často setkávají s dotazem, zda tento trend pouze odráží snahu výrobců profitovat ze zvýšeného sezónního prodeje nebo dokonce ze situace v drůbežářství, které se v oblasti odbytu potýká s významnými problémy způsobenými ptačí chřipkou.
Na tento typ dotazů je nutné reagovat srozumitelným vysvětlováním, protože oba domnělé důvody nelze za příčinu růstu cen masa a masných výrobků označit. Jaký je tedy ten hlavní důvod? Je jím především skutečnost, že v této oblasti v uplynulých letech nedošlo k jiným nežli sezónním výkyvům cen a výrobci tak prozatím do prodejních cen nezohlednili některé významné faktory ovlivňující výrobní náklady. Jedná se hlavně o cenový vývoj surovin po vstupu ČR do EU, zejména pak v našich sousedských zemích. Druhým důležitým faktorem, který je shodný pro celou oblast výroby a služeb, je přetrvávající velice vysoká cena energií, přičemž jistě hlavní význam má vysoká cena nafty. Navíc obor zpracování masa je spolu s ostatními zpracovateli potravin živočišného původu stále silně zatížen financováním rozsáhlých investic, které byly před rozšířením EU vynuceny novými požadavky na úroveň zajištění zdravotní nezávadnosti výrobků.
Z dlouhodobého hlediska je tato cenová situace neudržitelná a postupný růst prodejních cen je prakticky jediným způsobem, jak těmto problémům čelit. Jen v letošním roce vzrostla průměrná cena vepřového masa u průmyslových výrobců v ČR vlivem vývoje na trhu EU o více než 11 %, cena hovězího masa pak o více než 13 %. Jedná se přitom o hlavní výrobní surovinu se zásadním vlivem na nákladovou stránku zpracování masa a výroby uzenin. Odborné odhady výrobců proto uvádějí, že postupné zvýšení prodejních cen vepřového a hovězího masa o 6 až 8 korun za kilogram je nevyhnutelné. Další vývoj bude ale jistě záviset zejména na celoevropské situaci.
ČSZM
Stanovisko AK ČR a CENTROODBYTu
Agrární komora ČR a CENTROODBYT – národní odbytové družstvo vyjadřují souhlas a podporují prohlášení ČSZM a to z následujících důvodů:
Kvalita masa hospodářských zvířat, produkovaných českými chovateli, je na špičkové úrovni nejen v Evropě, ale i v porovnání se světem.
Aby bylo této kvality dosaženo, byly vynaloženy obrovské investiční i neinvestiční náklady na šlechtění zvířat, jejich pohodu a ke splnění zooveterinárních a hygienických podmínek chovu včetně bezpečnosti potravin.
Přesto jsou tržní ceny tuzemských jatečních zvířat hluboce pod průměrem evropské pětadvacítky, zvláště u skotu. Například za kg živé hmotnosti jatečného býka je současná cena proti průměru EU-25 o 6,- Kč nižší, u krav o 11,- Kč, a u jalovic dokonce o 15,- Kč.
Rentabilita výkrmu hospodářských zvířat již delší dobu vykazuje záporných hodnot, což vyústilo ve skutečnost, že již nejsme soběstační ve výrobě vepřového ani hovězího masa a to přes jeho nižší spotřebu.
Maso a masné výrobky jsou jedněmi z posledních potravinářských výrobků, kde dojde ke zvýšení cen.
Proto apelujeme na české spotřebitele:
„ Upřednostňujte kvalitu a zdravotní nezávadnost masa a masných výrobků českého původu ! Nejnižší cena je pochybným kritériem, které výše uvedené nutriční parametry naplnit nemůže ! „
V Praze, dne 21.června 2006
Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR
Ing. Pavel Krejčík, CSc., ředitel CENTROODBYT – národní odbytové družstvo