- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Bude české biomléko?
Poznatky ze semináře
Seminář „Stav a možnosti produkce biomléka“ nastínil úskalí a pozitiva produkce biomléka.
Program semináře byl určen především pro konvenční zemědělce, kteří uvažují o přechodu na ekologický způsob hospodaření. Své příspěvky přednesli jak ekologičtí chovatelé mléčného dobytka, zpracovatelé biomléka – zástupci mlékáren, odborníci z výzkumu, zástupci kontrolních organizací, ale také Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora.
Seminář zahájil generální ředitel Polabských mlékáren pan Ing. Zdeněk Vybíral. Polabské mlékárny a.s. byly jedním z pořadatelů celého semináře, a také jednou z 6 mlékáren, které biomléko v České republice zpracovávají. První výrobek v biokvalitě – sýr Mandava, uvedly Polabské mlékárny na trh v roce 2004.
Informace z výzkumu biomléka představili odborníci z Výzkumného ústavu mlékárenského, chovu koutu a ústavu pícninářského. Představeny byly výsledky společného projektu, který zkoumal hygienické aspekty a složení biomléka a strukturu plodin a objemných krmiv při přechodu na ekologické hospodaření. Ze studií vyplývá, že české biomléko obsahuje na jedné straně vyšší obsah vitaminu E, konjugované linoleové kyseliny (jedna z prospěšných mastných kyselin), vápníku a hořčíku, a na druhé straně obsahuje méně bílkovin.
Dalším zajímavým projektem v oblasti biomléka je práce Výzkumného ústavu mlékárenského, Milcom a.s. Praha, jehož hlavním tématem je srovnání kvality másel z ekologické a konvenční produkce. Tento projekt zatím stále běží a jeho výsledky budou podle slov Ing. Růženy Seydlové zveřejněny letos v září.
Praktické zkušenosti s přechodem na ekologickou produkci mléka předal Ing. Miloš Knížek ze společnosti BEMAGRO v jižních Čechách a paní Ing. Ludmila Mužikovská, AGROFYTO z jižní Moravy. Společnost AGROFYTO je jediným dodavatelem biomléka do mlékárny ve Valašském Meziříčí. Obě farmy patří mezi relativně velké zemědělské podniky, BEMAGRO chová 350 a AGROFYTO 120 dojnic, v obou případech jde o holštýnské plemeno. Ing. Knížek potvrdil, že v současné době se přechod na ekologickou produkci mléka z ekonomického hlediska zemědělcům vyplatí, otázka je zda tento trend vydrží i do budoucna.
Zpracovatele mléka zastupovaly Polabské mlékárny a Mlékárna Valašské Meziříčí, jejichž produkty mohli přítomní také ochutnat.
Na závěr semináře vystoupil náměstek Ministra zemědělství Ing. Jiří Urban, který nastínil podporu ze strany Ministerstva zemědělství a představil veřejnou zakázku MZe „Zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení“, jejímž cílem je podpořit logistický a distribuční řetězec biopotravin na cestě do stravování ve školských zařízeních. Podrobnosti o zakázace naleznete zde. Ing. Urban též uvedl, že v dohledné době ministerstvo hodlá spustit projekt „Biomléko“, který by měl zvýšit produkci českého biomléka podporou přechodu konvenčních farem do ekologického režimu hospodaření.
Dobrou zprávou pro malé zpracovatele by také měla být nová vyhláška usnadňující faremní produkci a prodej živočišných produktů v malém. Vyhláška by měla vstoupit v platnost v nejbližších dnech.
V posledním příspěvku představil Ing. Tomáš Kreutzer z Potravinářské komory ČR vznik nové „BIO sekce“ v rámci Potravinářské komory, jejímž cílem je především propagace českých biovýrobků. Konkrétním cílem této sekce je, aby se do roku 2012 biopotraviny podílely 2 % na prodeji v České republice (v současné době je to přibližně 1 %). Dalším zajímavým cílem je, aby 70 % z tohoto množství byly biopotraviny českého původu.
Zdroj: Lenka Bauerová, biospotrebitel.cz
Zdroj: ÚZPI