- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Osmý ročník soutěže Regionální potravina
Už poosmé získají o cenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. O značku, která se udílí na čtyři roky, se mohou ucházet pouze malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky.
Soutěží se v devíti kategoriích, v každé vítězí pouze jeden výrobek. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu.
Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Přehled soutěžních kategorií
je následující:
1. Masné výrobky tepelně opracované,
2. Masné výrobky trvanlivé,
3. Sýry včetně tvarohu,
4. Ostatní mléčné výrobky,
5. Pekařské výrobky včetně těstovin,
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
9. Ostatní
Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků
hodnocení odborné poroty v každém kraji. Státní zemědělský intervenční fond je
správcem značky. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva
zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární
komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce
nebo zástupců kraje. U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti,
použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další
okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost
výrobku na trhu.
Značka Regionální potravina přispívá k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti
v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl
podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich
vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku
Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě
oceněných výrobků, účast na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích,
ochutnávkách na různých akcích v krajích a podobně. Zároveň je doprovázeno
propagací v tisku, televizi a rádiích.
Kompletní pravidla soutěže uvádí „Metodika pro udělování značky Regionální
potravina“, která je spolu s ostatními dokumenty k dispozici na webových
stránkách www.regionalnipotravina.cz, v sekci „Pro výrobce“, pod jednotlivými
kraji, a to včetně termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o
průběhu soutěže. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 416
oceněných produktů, nové přírůstky v letošním roce budou známy do 15. července
2017.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro
provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky
financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského
zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského
fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních
zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné
zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a
Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních
potravin KLASA a Regionální potravina.
zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »