Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 34123 lidí


apic-ak.cz, 16. prosinec 2005
Květy od řezníků

Zorganizovat tiskovou konferenci není lehké. Zejména když jí má předcházet  soutěž. Přesto se Agrární komoře podařilo zorganizovat soutěž v poznávání hovězího masa. Novináři měli za úkol poznat mezi čtyřmi druhy masa z jakého kusu skotu je.

Jelikož jsem povahou dobrák, požádala jsem ředitele firmy Maso Planá Emila Kaspera, aby mezi stejně velké kusy hovězího zadního, jeden byl z letité krávy, druhý v mladé jalovice a třetí z býčka , podstrčili i stejně velký kus vepřového masa. „To přece každý pozná, že nejde o hovězí,“ smáli se řezníci,ale poslechli. Jaký byl výsledek? Soutěžilo 21 redaktorů a 11 zemědělských odborníků a všechny druhy masa dokázal přesně označit jen redaktor  rádia Frekvence  Ladislav Hruška. Pletlo se nejvíce hovězí maso z býčka  s masem z jalovice. Ale co nás nakonec rozveselilo všechny  je fakt, že 70% všech chybovalo v určení vepřového masa . Měli za to, že jde o maso jalovice.

Od předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera jsem dostala krásný pugét za to, že jsme společně šířili osvětu pokud jde o poznávání jednotlivých druhů masa a jejich odlišení. Jak totiž řekl ředitel téhož svazu Katina, na kile masa nepoctivec “trhne“ i šedesát korun. To když nabízí maso mladého býčka a je to ve skutečnosti kus ze starší krávy. Bránit tomu má dva roky stará vyhláška, která stále existuje,ale zejména v řetězcích se obchází. Na obalu by nemělo chybět označení původu dobytčete, jeho stáří, pohlaví a v přeneseném slova smyslu, kde se vlastně páslo. To se bohužel neděje a na obalech  toto přesné značení chybí.


Přiložené dokumenty:
Foto
Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 297
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář