Odkazy
- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
Aktuality
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Milan Hebnar, 3. říjen 2006
Pohonná hmota z prasečí kejdy
Pohonná hmota z prasečí kejdy
Pohonná hmota z prasečí kejdy
Článek : 51967 ; Vydáno : 1.10. 2006 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Američtí vědci z Illinois vyvinuli metodu zpracování prasečí kejdy na pohonnou hmotu pro automobily.
Farmáři z amerického státu Illinois pomohli vědcům při vývoji metody zpracování kejdy na pohonnou hmotu, která má výstupní výkon srovnatelný s běžným dieselovým palivem. Profesor Yuanhui Zhang z Univerzity v Illinois prohlásil, že proces se v současné době po ukončení fáze testování rozběhl naplno a funguje velmi spolehlivě. Dalším krokem bude testování výsledného produktu v běžné provozní praxi. Z množství kejdy, které jedno prase vyprodukuje od odstavu až do porážky, je možné vyrobit 80 litrů biopaliva. Ve Spojeným státech může přestavovat tento extra příjem částku pohybující se od 6 do 9 EUR na jeden jatečný kus.
Termochemický proces byl vyvinut díky finanční podpoře Svazu producentů prasat v Illinois. Polymery s dlouhým řetězcem spolu s vodíkem, kyslíkem a uhlíkem z pevných látek z prasečí kejdy jsou transformovány na uhlovodíky s krátkým řetězcem – podobně jako je tomu u konvenční surové ropy. Ty mohou být následně rafinovány a výsledným produktem je tekutá pohonná látka. Bioplyn je také produktem tohoto procesu. Univerzita nyní zažádala o udělení licence, aby bylo možné tuto metodu využít také komerčně. Mezitím se hodlá profesor Zhang spolu se svým vědeckým týmem zaměřit také na vývoj systémů zpracovávajících jako výchozí surovinu chlévskou mrvu a drůbeží trus.
Více informací: Dr. Yanhui Zhang, Profesor of Agricultural and Biological Engineering, University of Illinois, e-mail: yzhang@uiuc.edu
Hodnocení
=> průměr 457