Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35104 lidí


Jana Brázdilová, 26. duben 2007
Kolik humusu poskytují fermentační zbytky?
Výzkumy Humboldtovy univerzity v Berlíně ukázaly, že hnojení zbytky po fermentaci energetických rostlin se významnou měrou podílí na přísunu humusu do půdy.

  
Energetické rostliny, zejména kukuřice, jsou považovány za plodiny s velkou spotřebou humusu. Zbytky po fermentaci těchto rostlin jsou dodávány zpět na pole. Stačí však z dlouhodobého hlediska přísun humusu touto cestou?
Touto otázkou se zabýval prof. Dr. Christof Engels z Humboldtovy univerzity v Berlíně. Výzkumy ukázaly, že se spotřeba humusu energetickými rostlinami v důsledku hnojení fermentačními zbytky snížila. Důvod: Fermentací kukuřičné slámy klesá obsah celulózy a hemicelulózy, avšak podíl ligninu stoupá. Protože se tím snižuje mineralizace uhlíku v půdě, zvyšuje se mikrobiální biomasa a stabilita půdní struktury.
Dlouholeté pokusy s pěstováním kukuřice při různém způsobu zpracování půdy a různém hnojení neukázaly významný úbytek organického půdního uhlíku. To je způsobeno tím, že kořenová biomasa nových odrůd v posledních letech výrazně vzrostla. Kromě toho je reprodukce humusu z kořenových zbytků třikrát vyšší než z nadzemních částí rostlin.
Top Agrar, 2007, č. 3, s. 54

Článek : 58727 ; Vydáno : 26.4. 2007 - Dnes ; Autor : Mgr. Dana Koubová


Hodnocení => průměr 424
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář