Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Milan Hebnar, 31. červenec 2007
Výroba masa v Česku klesá
Výroba masa v Česku ve druhém čtvrtletí 2007 klesla.Oproti stejnému období..........

Výroba masa v Česku klesá, ve vepřovém ztrácíme soběstačnost

Výroba masa v Česku ve druhém čtvrtletí 2007 klesla. Oproti stejnému období předchozího roku se výroba masa celkem snížila o 1,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 156 026 tun masa. Z toho 54,4 procenta tvořilo maso vepřového, 12,6 procenta hovězí a telecí a 33 procent maso drůbeží.

Ve druhém čtvrtletí bylo poraženo 66,2 tisíc kusů skotu, což bylo o 2,6 procenta méně než ve stejném období o rok dříve. Průměrná jatečná hmotnost skotu však stoupla meziročně o 2,5 procenta. V návaznosti na porážky se tak výroba hovězího masa vč. telecího snížila jen o 0,2 procenta.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby ukazují čtvrtletní výsledky pokračující problémy snižujícího se rozvoje České republiky. "Opticky ten pokles o 1,5 procenta není mnoho, ale je třeba si uvědomit, že se tento objem snižuje už minimálně sedm let. Je tedy potřeba, aby se tento pokles už konečně zastavil. Pokud si rozebereme ty druhy masa, je pozitivní jen drůbeží maso. To se pravděpodobně dostalo z mezní situace, kdy se před rokem a pár měsíci poprvé vyskytla ptačí chřipka a došlo k dramatickému snížení poptávky.U hovězího masa už směřujeme ke ztrátě soběstačnosti, u vepřového už jsme ji dávno ztratili," uvedl pro iHNed.cz Veleba.

U hovězího masa podle něj před lety díky nemoci šílených krav razantně klesla spotřeba a trh byl okamžitě vyplněn bílým (drůbežím) masem. "Stravovací návyky se díky tomu trvale změnily v neprospěch hovězího masa a pravděpodobně se to už nikdy nevrátí," vysvětlil Veleba.

Velkým problémem je podle Veleby vepřové maso. "Podle prognózy odborníků klesne soběstačnost vepřového na 75 až 76 procent. Tento trend mohu dokumentovat dovozem vepřového masa z tak malé země, jako je Rakousko. Jen za letošních pět měsíců k nám bylo dovezeno z Rakouska vepřové maso za 456 milionů korun, takže za celý rok k nám dovezou vepřové maso za více než jednu miliardu korun. A tyto meziroční nárůsty jsou velmi vysoké, protože v roce 2004 se k nám dovezlo vepřového z Rakouska za prvních pět měsíců jen za zhruba 15 milionů korun," varuje Veleba.

Klesají i ceny

Možná větším problémem, než mírný pokles v produkci masa, je pro zemědělce pokles ceny. Index cen zemědělských výrobců jatečného skotu ve druhém kvartále 2007 meziročně klesl u všech kategorií. Ceny jatečných býků se snížily o 3,2 procenta, jatečných jalovic o 3,7 procenta, jatečných krav o 0,5 procenta a ceny jatečných telat klesly o 1,3 procenta.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat klesly meziročně dokonce o 9,1 procenta. Průměrná cena jatečných prasat tříd jakosti EU dosáhla úrovně 26,94 Kč za 1 kg v živém.

"Například u vepřového je to hlavní problém, protože ceny klesly o devět procent. A terén, zemědělci, farmáři, producenti na to reagují snižujícími se stavy vepřového masa. A po letošních žních tu přibude ještě jeden fenomén, a to je razantní zvýšení ceny krmného obilí a potažmo krmných směsí, a proto mám o vepřové strach. Myslím si, že ten pokles bude pokračovat," dodal Veleba. Stavy prasat klesly meziročně o 0,4 procenta na 2 830,4 tisíc kusů.

Podle něj zůstane "černý Petr" vepřovému masu. "Letos totiž budou podle zprávy z Bruselu chybět zhruba dva miliony tun bílého masa, takže o drůbeží strach nemám," uzavřel Veleba.


Zdroj: iHNed.cz, 30.07.2007

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 448
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář