Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Milan Hebnar, 27. únor 2008
Dováží se k nám vepřový odpad?
Podle Agrární komory ČR tvoří téměř polovinu......

Dováží se k nám vepřový odpad?

Přibík Oldřich (25.2.2008)

Podle Agrární komory ČR tvoří téměř polovinu z celkového množství vepřového masa dováženého do ČR masný odpad, který slouží hlavně jako surovina pro výrobu často nekvalitních potravin, především měkkých salámů a párků. Uvedl to dnes v Brně prezident AK Jan Veleba.

Dovoz vepřového masa do ČR vzrostl od roku 2003 z 1,3 miliardy na 6,7 miliard korun v minulém roce, podle celních dokumentů tvoří jateční odřezky jako laloky, kůže, tlamy a cáry masa 45,6 procent z celkového množství.
Kromě tuzemských producentů masa je dovozem masného odpadu podle Veleby ohroženo také zdraví spotřebitelů. "Vidíme přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa. Zatímco u všech ostatních onemocnění se daří množství výskytu snižovat, u karcinomu tlustého střeva je tomu naopak," řekl Veleba. Komora proto hodlá spolupracovat se zdravotníky a dovážené suroviny testovat v laboratořích
Zahraniční potraviny tvoří podle Veleby stále větší zastoupení v českých obchodech, ačkoli jsou podle odborníků méně kvalitní než domácí. "Situace je alarmující, protože jejich podíl každoročně roste a během jednoho či dvou let se můžeme dostat ze současných 40 až na 50 procent, což zásadním způsobem může ohrožovat české výrobce," řekl Veleba. Současný trend je podle zemědělců způsoben tlakem velkých obchodních řetězců, které diktují prodejní ceny potravin, a čeští výrobci jsou proto nuceni používat levné suroviny z dovozu. Mezi tuzemské producenty, kteří nemají vlastní jatka a u kterých je pravděpodobné, že nakupují maso ze zahraničí, dnes Veleba zařadil například Maso Krásno, Hamé Babice, Kmotr nebo Beskydské a Krušnohorské uzeniny.



Hodnocení => průměr 420
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář