Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Milan Hebnar, 29. únor 2008
Český ječmen nejen pro domácí trh

 


Český ječmen nejen pro domácí trh

Hofmanová Dušana (28.2.2008)

Výnos jarního ječmene ovlivňuje několik faktorů. Na prvním místě stojí mezi nimi ročník. Rozdíly jsou statisticky průkazné. Jednotlivé roky se liší například délkou doby, po kterou jarní ječmen roste, množstvím srážek a intenzitou slunečního svitu. Jsou to nejdůležitější momenty, jež se následně projeví ve výnosu. Další výrazný vliv na výsledek pěstování jarního ječmene mají předplodina, uplatňovaná agrotechnika, včetně ochrany rostlin, a v neposlední řadě odrůda.

Myšlenky shrnuté v úvodu vyslovila na konferenci s názvem Český ječmen pro světový trh aneb Slad je duší piva Ing. Marie Váňová, CSc., ze Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s. r. o. Sdružení pro ječmen a slad (SJS), pořadatel této odborné konference, vzniklo v lednu roku 2006. Jeho aktivity jsou zaměřeny na získávání nových poznatků o pěstování jarního sladovnického ječmene v celém kontextu rostlinné výroby.

“Nejde nám pouze o vysoké výnosy, ale také o jejich ročníkovou stabilitu. Musíme tedy vědět, jak alespoň částečně eliminovat nepřízeň počasí, které tuto plodinu tak výrazně ovlivňuje,” řekla při zahájení Ing. Alena Bezdíčková, Ph.D., z firmy Ditana, spol. s r. o., Velká Bystřice a zároveň výkonná ředitelka SJS.

Plodina schopných agronomů

Vždy se tradovalo, že jarní ječmen je plodina staré půdní síly. Tento názor poopravil ve svém vystoupení prof. Ing. Jan Vašák, CSc., z České zemědělské univerzity v Praze, který je předsedou představenstva SJS. “Ječmen je plodina schopných agronomů,” upozornil. “To proto, že jeho pěstování lze snadno intenzifikovat (pokud to umíme), a tak dosáhnout vysokých výnosů i dobré kvality a navíc při současných cenách také výhodného zpeněžení.”

Jak prof. Vašák uvedl, jarní ječmen je nejméně od roku 1920 jedinou stálicí české rostlinné výroby. Jeho výměra byla a je velká. Skvěle se hodí do pěstitelských systémů jako hlavní jarní plodina. “Jarní ječmen můžeme pěstovat ve všech výrobních oblastech naší republiky. Při globálním oteplování, které se již stává realitou, se mu bude dařit dokonce v nadmořské výšce nad pět set metrů. I tam je za příznivých podmínek schopen dosáhnout sladovnické jakosti,” dodal.

Nové pěstitelské technologie jarního ječmene by podle prof. Vašáka měly svými vstupy eliminovat nedostatky této plodiny vyplývající ze studia teorie tvorby jejího výnosu. Zároveň musí vycházet z výsledků mnoha maloparcelkových i poloprovozních pokusů a také praktických zkušeností agronomů. “Každopádně je výhodnější intenzivní pěstování než standardní. S vysokou intenzitou roste nejen výnos, ale i sladovnická kvalita a následně rentabilita plodiny,” zdůraznil prof. Vašák.

Zdravý porost po celou vegetaci

Velmi důležitým momentem pěstitelské technologie, který výrazně ovlivňuje výši výnosu i kvalitu produkce, je u jarního ječmene ochrana proti chorobám. “Výskyt chorob může snížit výnos o pět až patnáct procent,” řekla Ing. Váňová s tím, že v některých ročnících bývá infekční tlak zvláště houbových patogenů značný. Proto je třeba zasáhnout proti nim už od samého začátku.

“V zemědělské praxi často nedoceňují význam používání certifikovaného a vhodně namořeného osiva,” upozornila Ing. Váňová. “Je to základ ochrany, mnohé choroby se později potlačují obtížně a ztráty jimi způsobené už nelze nahradit,” doplnila. Pro další postup v ochraně rostlin proti chorobám je podle Ing. Váňové nezbytné soustavné sledování a hlavně předvídání jejich výskytu. Postěžovala si ale, že u nás nemáme dobře fungující prognostické modely, které jsou k dispozici například německým zemědělcům.

Pokud jde o fungicidy, na trhu je jich dostatek a jsou kvalitní. Záleží na agronomovi, jaké přípravky vybere. “Vždy by měl postupovat podle konkrétní situace a volit účinné a ekonomicky přijatelné kombinace tak, aby byl ječmen zdravý po celé vegetační období,” zdůraznila Ing. Váňová. “Součástí ochrany proti chorobám je také aplikace přípravků, které omezují poléhání, a zapomínat by se v žádném případě nemělo na dodržování zásad správné zemědělské praxe,” dodala.

Regulace růstu a vývoje

“Na otázku, zda ošetřovat regulátory růstu i porosty jarního ječmene odrůd odolných vůči poléhání, je třeba odpovědět ano,” upozornila Ing. Bezdíčková, když hovořila o výsledcích pokusů, v nichž sledovali regulaci růstu a vývoje. “Při správném použití regulátorů růstu porosty nepolehnou a zásah se projeví nejen zvýšením výnosu, ale také snížením obsahu dusíkatých látek, což je z hlediska sladovnické jakosti velmi důležité,” vysvětlila.

Kromě dříve používaných růstových regulátorů, jakými jsou například Cerone SL 480 nebo Terpal C, bude letos možné aplikovat také Moddus, který byl do jarního ječmene nově zaregistrován. Působením tohoto přípravku se stéblo zkrátí a zesílí a mohutnější je i kořenová soustava. Velkou výhodou Moddusu je jeho rychlý příjem rostlinami za nižších teplot.

“V našich pokusech se Moddus osvědčil zvláště při aplikaci již ve fázi počátku sloupkování,” uvedla Ing. Bezdíčková a doplnila, že podle jejich zkušeností je výhodná dvoufázová regulace růstu. “Za dobrý systém považuji ošetření jarního ječmene Moddusem nebo Terpalem C ve fázi DC 32 a následnou aplikaci například přípravku Cerone ve fázi DC 39, jehož dávku můžeme modifikovat podle potřeby.”

Neslevovat z kvality

Ročník 2007 byl podle vyjádření Ing. Lubomíra Juráška z MKS Kroměříž, a. s., pro sladaře v zásadě příznivý. Sklizeň zhodnotil v několika bodech. Jarním ječmenem byla oseta menší plocha než v předchozích letech a navíc se projevila neochota pěstitelů prodávat produkci ihned. Kdo mohl, skladoval ječmen ve vlastním podniku a čekal na příznivější ceny. Sladovny ale musí být v provozu po celou sezónu, takže nastal jistý boj o surovinu. Sladovnický ječmen nebyl poškozen, pouze některé partie měly větší obsah dusíkatých látek, než je žádoucí. “Z kvality ale zásadně neslevujeme. Ani v roce 2006, kdy byl ječmen na mnoha místech porostlý, jsme takovou surovinu nenakupovali,” zdůraznil Ing. Jurášek.

A jak hodnotili sládci pivovarů Litovel, Holba a Zubr, kteří odebírají slad z vlastní sladovny zásobované MKS Kroměříž sladovnickým ječmenem, odrůdy? Jedničku dali odrůdě Bojos. Dobré jakostní vlastnosti budou zřejmě důvodem k rozšíření jejího pěstování. Druhé místo obsadila sladařsky vynikající odrůda Malz. Třetí byl k oboustranné spokojenosti zpracovatelů i pěstitelů Sebastian. Na čtvrtém místě byla odrůda Prestige a na pátém Jersey.

Jarní ječmen – nejvýhodnější obilnina

Ozimá pšenice, jarní (sladovnický) ječmen, ozimá řepka, mák a hořčice bílá. Tyto plodiny označil prof. Vašák za perspektivní pro naše pěstitele. “Pokud vezmeme v úvahu trendy v zemědělství České republiky (mimořádný propad živočišné výroby, zvláště chovu skotu, a s tím spojené uvolnění ploch po pícninách, pokles ploch cukrovky i brambor a ztráty mnoha hektarů úrodné orné půdy z důvodu nejrůznějších staveb) a přidáme k tomu pozitiva (velkovýměrové zemědělství a odbornou zdatnost agronomů), nemůže tomu být jinak,” uvedl prof. Vašák. Při odhadu ekonomiky vybraných plodin pro letošní rok mu potom vyšel v obilninách lépe jarní sladovnický ječmen než pšenice.

“Situace na světovém trhu se zemědělskými komoditami je sladovnickému ječmeni nakloněna. Jeho produkce ve světě i zásoby klesají, ale sladovny jej potřebují,” upozornil prof. Vašák. “Z naší roční produkce jarního ječmene ve výši zhruba 1,3 milionu tun jej sladovny zpracují asi 700 tisíc tun na přibližně pět set tisíc tun sladu, z čehož se polovina vyveze. Pěstitelé, kteří dokáží vyprodukovat kvalitní sladovnický ječmen, se tedy nemusí obávat, že by jej neprodali,” dodal s tím, že rentabilní je intenzivní pěstování se vstupy, které zajistí vysoký výnos i potřebnou jakost.



Hodnocení => průměr 424
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář