- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Konzumace mlékárenských výrobků v republice stoupá
V roce 2006 jejich spotřeba činila podle předběžných údajů v přepočtu 239 kg mléka na osobu proti 188 kg v roce 1995. Češi jedí v posledních letech hlavně stále více sýrů a zakysaných mléčných produktů, jichž se zejména v poslední době objevilo nepřeberně druhů. Celkově ale – jak vyplývá z údajů Českomoravského svazu mlékárenského – zaostává spotřeba mléka stále za úrovní roku 1989, kdy dosahovala v přepočtu 260 kg na hlavu ročně. Češi jsou podle předsedy svazu Michala Němce také ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi Evropy jen podprůměrnými konzumenty mléčných výrobků. Mlékaři však předpokládají, že do roku 2014 se může domácí spotřeba zvýšit o dalších zhruba 27 kg mléka na osobu ročně. Podle jejich očekávání by se na růstu měly podílet především sýry, sortiment čerstvých mléčných výrobků a další speciální inovované výrobky.
Pokud jde o sýry, v roce 2006 jich každý Čech snědl podle předběžných údajů zhruba 13,5 kg (proti 6,5 kg v roce 1995). V údaji o celkové spotřebě mléka mají velkou váhu, protože na výrobu 1 kg sýra je třeba asi 10 litrů mléka. Významně roste také konzumace ostatních mléčných výrobků, zejména zakysaných. V roce 2006 dosáhla 31,6 kg proti 20,6 kg před 12 lety (podle předběžných čísel). Zhruba mezi 3–4 kg se v posledních letech pohybuje spotřeba tvarohů. Naopak konzumního mléka Češi pijí stále méně. V roce 2006 to bylo 53 kg na osobu (proti 67 kg v roce 1995). V celkové spotřebě mléka není započítáno máslo, jehož konzumace v Česku kolísá kolem 4,5 kg na hlavu ročně. Propad konzumace po roce 1989 byl podle odborníků způsoben hlavně cenovou liberalizací a následným zdražením mlékárenských produktů. Od roku 1989 v Česku klesl počet průmyslových mlékáren zhruba o polovinu na současných 63. Také objem zpracovaného mléka se snížil na nynějších 2,5 mld. z tehdejších asi 4,5 mld. litrů. V zahraničním obchodě s mlékem a mlékárenskými výrobky země vykazuje přebytek. V roce 2006 stoupl meziročně o čtvrtinu na 4,18 mld. korun, když vývoz činil 11,76 mld. a dovoz 7,58 mld. korun. (podle Českomoravský svaz mlékárenský)
-ste-kk-