- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Pozvání na Valašské jehněčí do Rožnova pod Radhoštěm
Valašské jehněčí léčí neduhy.
Ovečky k Valašsku vždy patřily a byly také na jídelníčku našich předků. V současné době vzrůstá význam chovu ovcí, jednak pro udržování charakteru krajiny, ale také z důvodu získávání kvalitního masa . Protože je opomíjeno v naší kuchyni, rozhodli jsme se první letošní akci projektu Zdravého roku 2009 ZDRAVÝ ROŽNOV ZDRAVĚ VAŘÍ věnovat právě seznámení s výhodami složení tohoto masa a jeho přípravě v kuchyni. V úvodní krátké přednášce odborníka ze SŠZePř se např. dozvíte, že toto maso má příznivý vliv na nervovou soustavu, činnost a vývoj mozku, má nízký obsah cholesterolu, je dietní a dobře stravitelné, má příznivé složení masných kyselin, je jedním z nejhodnotnějších zdrojů železa, obsahuje zinek, proteiny, vitamíny skupiny B, vitamin D a A v daleko větší míře než třeba maso vepřové atd. Na rozdíl od tzv.“ zdravého“ drůbežího masa se produkce jehněčího obejde bez použití syntetický přípravků; jehňata jsou krmeny pouze ovčím mlékem a pastvou. Čili valašské jehněčí neduhy léčí. Že vám skopové maso nevoní a nechutná? Záleží totiž hodně na přípravě.
V sobotu 31. ledna od 14 do 19 hodin ve cvičné kuchyni ZŠ Videčská můžete za příspěvek 80,- Kč spolu s odbornými kuchaři z Integrované střední školy z Valašského Meziříčí přihlížet čtvrcení masa, nahlížet pod pokličky , nebo přímo se účastnit vaření od polévky přes různé úpravy masa s přílohami. A samozřejmě průběžně ochutnávat. K ochutnávce budou přivezeny také různé druhy trvanlivých masných výrobků z jehněčího i skopového masa. Komu zachutnají, může si z připravené nabídky koupit domů klobásky, čabajky, salámy, paštiky či tlačenku a také čerstvé maso. A dozvědět se, kde se dá koupit a v kterých restauracích se připravuje. A k tomu bude i kniha kuchařských receptů. Závěrem pobesedujeme u dobrého čaje o zdravém životním stylu.
Spolupořadatelem Zdravého Rožnova - občanského sdružení je SŠZePř Rožnov p. R., Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí a Valašské jehněčí Francova Lhota.
Zdroj : Jarmila Mikulášková ZDRAVÝ ROŽNOV
Pozvánka ke stažení |