- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Rozdíly na evropském trhu s pečivem
Podle francouzské agentury Gira činí spotřeba chleba a pečiva v různých zemích EU-27 45 až 130 kg, podíl produkce průmyslových pekáren je 2 až 70 %.
Evropský trh s pečivem je mimořádně nejednotný. Společné má jen to, že ubývá podíl ruční práce a příbývá podíl předpečeného pečiva, a to buď dopékaného v provozovnách nebo v domácnostech. Podle francouzské agentury pro výzkum trhu Gira bylo v r. 2006 v EU-27 spotřebováno 38,7 mil. t (nejsou zahrnuty sušenky a cereálie), z toho 32,1 mil. t chleba. Nejvyšší spotřebu chleba a pečiva (přes 120 kg/osobu) vykazovalo Rumunsko, ČR a Kypr, nejnižší (kolem 50 kg) Finsko, Estonsko, Velká Británie. Nejnižší podíl průmyslové produkce (do 4 %) je v Estonsku, Irsku a Švédsku, nejvyšší (přes 60 %) je ve Francii, Řecku a Itálii. Celkově se 61 % vyrobí průmyslově, 34 % v pekařstvích (5 % jinak). Nejvyšší spotřeba pečiva nakoupeného jako čerstvé (obvykle nebalené, netrvanlivé) je v Portugalsku, Itálii a Nizozemí (nad 90 %), nejnižší v Estonsku, Irsku a Švédsku (do 20 %). Chléb je druhem, který se v 73 % případů prodává jako čerstvý.
Brot + Backwaren, 58, 2009, č. 1, s. 40-41
Zdroj: Agronavigátor.cz