Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35123 lidí


Jana Brázdilová, 2. listopad 2009
Rozdíly na evropském trhu s pečivem

Podle francouzské agentury Gira činí spotřeba chleba a pečiva v různých zemích EU-27 45 až 130 kg, podíl produkce průmyslových pekáren je 2 až 70 %.

Evropský trh s pečivem je mimořádně nejednotný. Společné má jen to, že ubývá podíl ruční práce a příbývá podíl předpečeného pečiva, a to buď dopékaného v provozovnách nebo v domácnostech. Podle francouzské agentury pro výzkum trhu Gira bylo v r. 2006 v EU-27 spotřebováno 38,7 mil. t (nejsou zahrnuty sušenky  a cereálie), z toho 32,1 mil. t chleba. Nejvyšší spotřebu chleba a pečiva (přes 120 kg/osobu) vykazovalo Rumunsko, ČR a Kypr, nejnižší (kolem 50 kg) Finsko, Estonsko, Velká Británie. Nejnižší podíl průmyslové produkce (do 4 %) je v Estonsku, Irsku a Švédsku, nejvyšší (přes 60 %) je ve Francii, Řecku a Itálii. Celkově se 61 % vyrobí průmyslově, 34 % v pekařstvích (5 % jinak). Nejvyšší spotřeba pečiva nakoupeného jako čerstvé (obvykle nebalené, netrvanlivé) je v Portugalsku, Itálii a Nizozemí (nad 90 %), nejnižší v Estonsku, Irsku a Švédsku (do 20 %). Chléb je druhem, který se v 73 % případů prodává jako čerstvý.

Brot + Backwaren, 58, 2009, č. 1, s. 40-41

Zdroj: Agronavigátor.cz


Hodnocení => průměr 345
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář