Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35116 lidí


Karla Malinová, 6. leden 2011
Tisková zpráva AK ČR

Mimořádná tisková konference AK ČR 6.1.2011 k výskytu dioxinů v potravinách v SRN

Co jsou to dioxiny:
• Dioxiny patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
• již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
Možný dopad kontaminovaného krmiva v SRN:

Pokud by kontaminovaný tuk byl použit jenom do krmných směsí pro prasata:
• 2.700 tun tuku = 40.000 tun vepřového masa

Co z toho plyne pro nás:

Otázka
– lze skutečně zaručit, že se k nám z celkem cca 200.000 tun dovezeného vepřového masa za rok 2010 ze zahraničí (většina ze SRN) nedostalo žádné maso kontaminované dioxiny?

Výzva
– kupujte české maso, nic neriskujete, chráníte své zdraví!

Žádost
– žádáme stát o totální kontroly veškerého masa a vajec dováženého z Německa do ČR, nebo přímo o uzavření hranic a dovozů a to po dobu do vyšetření celé této události s prioritou ochrany tuzemského trhu!
– zároveň vybízíme k návratu politiky potravinové soběstačnosti!


Odborné údaje k dioxinům
Dioxiny - charakteristika skupiny příbuzných látek
• souhrnné označení skupiny pro více než 200 chemických látek podobné struktury, které se objevily jako vedlejší produkty při výrobě, využití a likvidaci jiných, běžných látek. Jde například o spalování uhlí, zpracování kovů, spalovny odpadu, pálení mořeného dřeva, bělení papíru chlórem, nátěry, spalování plastů, podlahových krytin, pálení komunálního odpadu, apod.
• zjednodušeně řečeno dioxiny vznikají lidskou činností především při spalování odpadu obsahující sloučeniny s chlórem, či jako vedlejší produkty v chemické výrobě, kde se používá chlór;
• v masivnější míře se v prostřední objevují v návaznosti na rozvoj průmyslové činnosti člověka spojené se zpracováním a využitím chlóru, a to ve druhé polovině 20. století;
• patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
• již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
• díky své chemické stabilitě, nerozpustnosti ve vodě a schopnosti kumulace v organismech (tělesný tuk) setrvávají po desetiletí v životním prostředí a dokáží být distribuovány i tisíce kilometrů od původního zdroje;
• do lidského organismu se dostávají kontaminací potravního řetězce především a převážně potravinami živočišného původu;
• v současné době jsou přijata přísná pravidla pro ochranu prostředí (zákazy výroby a použití definovaných látek). Likvidace probíhá při řízeném spalování za velmi vysokých teplot;
• v pohledu ochrany životního prostředí je nejlepší obranou prevence ve výrobě, využití, likvidaci a pečlivého monitoringu těchto látek.

Zpracovala AK ČR Praha ke dni 6. lednu 2011


Hodnocení => průměr 409
Autor Nadpis Datum
Neveah    zcBtHxckeFqGDWfzmE 21:44 20. leden 2012