- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Nespokojenost s dojicími roboty
V Německu se opakovaně vyskytují zemědělské podniky, jejichž management není spokojen s robotickým dojením, přecházejí proto zpět na konvenční dojicí techniku. Jaké jsou příčiny a jak je možné podobnému krachu předejít?
Rodinná farma chovatele Jürgena Koppolda z duryňského Gertewitzu (115 dojnic) přešla před více než 4 roky na dojení robotem. Za dobu používání automatizovaného systému dojení však došlo u krav k poklesu mléčné užitkovosti z 9 300 na
Jürgen Koppold není ale ojedinělý, na území celého Německa se stále vyskytují obdobné případy, kdy se chovatelé vrátili k původnímu systému dojení. Panující nespokojenost s činností dojicích robotů nebyla spojena s nějakou konkrétní firmou, ale týkala se různých výrobců. Chovatelé jako jeden z možných důvodů neúspěchu uváděli nedostatky v oblasti poradenské činnosti dodavatelů technologie dojení. Jako další uvedli nedostatečnou odbornou způsobilost servisních techniků a často i špatnou výměnu informací mezi chovatelem a servisním střediskem.
Výrobní firmy oponují, že hlavním důvodem špatné funkčnosti dojicího robota je nedodržování všech náležitostí, o kterých byli chovatelé řádně poučeni v rámci odborných seminářů. Některé chovatele tyto firmy označují jako „imunní vůči radám a informacím“. Dalším důvodem jsou podle výrobců robotů nesplněná očekávání chovatelů, kteří se před nákupem této vyspělé technologie dostatečně neinformovali a domnívali se proto, že získají mnoho volného času. Získají však jen možnost maximálně flexibilně čas rozdělit. Podle zkušeností výrobních firem se nezřídka stává, že zejména v rodinných farmách péče o chod celého zařízení po jednom až dvou letech začne upadat. Provoz mléčného robota však vyžaduje neustálou kontrolu na základě analýzy získaných dat, což však někteří manažeři neprovádějí důsledně. Často se také stává, že se management chovu nepřizpůsobí automatizovanému dojení. Např. ke změně krmení management přistoupí často až ve chvíli, kdy rapidně poklesne frekvence návštěv zvířat v dojicích stáních. Významnou součástí je i udržení dobrého zdravotního statusu ve stádě (vemena, paznehty, poruchy plodnosti) a hygieny v zemědělském podniku. Problémem může být i častá výměna koncentrovaného krmiva nebo obslužného personálu. Výrobci připouštějí, že je třeba zlepšit poradenství v oblasti nutných změn v řízení stáda, chovatel musí být připraven na změnu zaběhlé rutiny. V posledních letech se instalovalo tolik mléčných robotů, že tomuto tempu nestačila výstavba servisního zázemí. Kromě toho situaci zhoršila i vysoká fluktuace servisních techniků.
Chovatel Jürgen Koppold se vrátil k dojení v rybinové dojírně. Mléčná užitkovost ve stádě se postupně pomalu opět začala zvyšovat, došlo i ke zlepšení zdravotního stavu plemenic. V současné době se průměrná mléčná užitkovost ve stádě pohybuje okolo
Zdroj: Top Agrar, 2011, č. 7, s. R 8 až R 12