Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Josef Radílek, 4. březen 2014
Nebezpečná surovina pro výrobu potravin

SZPI zakázala kandovaný ananas s 13x překročeným limitem pro barvivo SY

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila do evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění nebezpečné suroviny pro výrobu potravin – sušeného kandovaného ovoce „Ananas kostky - příchuť MANGO“ z Thajska. Šarže byla označena datem minimální trvanlivosti do 31. 12. 2014. Laboratoř SZPI u předmětného vzorku zjistila třináctinásobné překročení zákonného limitu pro obsah barviva E110 - žluti SY. Rozbor prokázal přítomnost barviva v koncentraci 132 mg/kg, přičemž maximální povolené množství je 10 mg/kg.

Dovozce do České republiky, Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK TRADE, se sídlem Dolanská 7/337, 161 00, Praha, zakoupil 500 kg závadné šarže od zahraničního partnera Vanda Preserved Food Co. Ltd., se sídlem na 57 Moo 7 Tambol, Saentor, Tamaka, Kanchanaburi v Thajsku. Ze zásilky 500 kg dovozce 380 kg prodal dvěma výrobcům v Česku, zbývajících 120 kg zůstalo ve skladu IBK TRADE. Vzhledem k tomu, že se závadnou šarži suroviny podařilo SZPI zajistit ve fázi výroby před uvedením hotové potraviny do tržní sítě, spotřebitelé nebyli ohroženi. S dovozcem inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zdroj: SZPI


Hodnocení => průměr 432
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář