- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Regionální potravina 2015
V letošním roce bude opět ve všech krajích České republiky udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři roky získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje šestým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Právě v těchto dnech mohou producenti začít v jednotlivých regionech přihlašovat své výrobky.
Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu s podílem místních surovin minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. „Těším se, že se s dalším ročníkem soutěže rozšíří sortiment výrobků nesoucích logo Regionální potravina. Podpora a propagace regionálních výrobců potravin patří dlouhodobě mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek.
Přehled kategorií:
1. Masné výrobky tepelně opracované,
2. Masné výrobky trvanlivé,
3. Sýry včetně tvarohu,
4. Ostatní mléčné výrobky,
5. Pekařské výrobky včetně těstovin,
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
9. Ostatní
Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele i dostupnost výrobku na trhu.
Kompletní Pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“ a jsou rozdělena na tři části: obecná, specifická a regionální. Od poloviny dubna budou dostupná na stránkách www.regionalnipotravina.cz včetně veškerých termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže. Termíny vyhlášení soutěže jsou dále zveřejněny také formou inzerce v místním tisku a v rádiích a v neposlední řadě jsou regionální výrobci ve všech krajích obesíláni písemně prostřednictvím databází agrárních komor.
Termíny přijímání přihlášek do soutěže:
Jihočeský kraj 20. 4. - 18. 5. 2015
Jihomoravský kraj 15. 4. – 11. 5. 2015
Karlovarský kraj 15. 4. – 30. 5. 2015
Královéhradecký kraj 10. 4. – 21. 4. 2015
Liberecký kraj 13. 4. – 30. 4. 2015
Moravskoslezský kraj 27. 4. – 22. 6. 2015
Olomoucký kraj 1. 5. – 27. 5. 2015
Pardubický kraj 15. 4. – 12. 5. 2015
Plzeňský kraj 16. 4. – 30. 4. 2015
Středočeský kraj 15. 4. – 15. 5. 2015
Ústecký kraj 15. 4. - 30. 4. 2015
Vysočina 1. 5. - 26. 5. 2015
Zlínský kraj 14. 4. - 30. 4. 2015
Oceněný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost prezentace na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích, v pojízdné prodejněRegionálních potravin apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rádiích. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 475 produktů, nově oceněné výrobky budou známy do konce června.
Zdroj:SZIF