Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Josef Radílek, 15. duben 2015
Regionální potravina 2015
Šestý ročník soutěže o značku Regionální potravina právě startuje

V letošním roce bude opět ve všech krajích České republiky udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři roky získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje šestým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Právě v těchto dnech mohou producenti začít v jednotlivých regionech přihlašovat své výrobky.

Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu s podílem místních surovin minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. „Těším se, že se s dalším ročníkem soutěže rozšíří sortiment výrobků nesoucích logo Regionální potravina. Podpora a propagace regionálních výrobců potravin patří dlouhodobě mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek.

Přehled kategorií:

                  1. Masné výrobky tepelně opracované,

                  2. Masné výrobky trvanlivé,

                  3. Sýry včetně tvarohu,

                  4. Ostatní mléčné výrobky,

                  5. Pekařské výrobky včetně těstovin,

                  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,

                  7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),

                  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,

                  9. Ostatní

 

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele i dostupnost výrobku na trhu.

Kompletní Pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“ a jsou rozdělena na tři části: obecná, specifická a regionální. Od poloviny dubna budou dostupná na stránkách www.regionalnipotravina.cz  včetně veškerých termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže. Termíny vyhlášení soutěže jsou dále zveřejněny také formou inzerce v místním tisku a v rádiích a v neposlední řadě jsou regionální výrobci ve všech krajích obesíláni písemně prostřednictvím databází agrárních komor.

Termíny přijímání přihlášek do soutěže:
Jihočeský kraj 20. 4. - 18. 5. 2015
Jihomoravský kraj 15. 4. – 11. 5. 2015
Karlovarský kraj 15. 4. – 30. 5. 2015
Královéhradecký kraj 10. 4. – 21. 4. 2015
Liberecký kraj 13. 4. – 30. 4. 2015
Moravskoslezský kraj 27. 4. – 22. 6. 2015
Olomoucký kraj 1. 5. – 27. 5. 2015
Pardubický kraj 15. 4. – 12. 5. 2015
Plzeňský kraj 16. 4. – 30. 4. 2015
Středočeský kraj 15. 4. – 15. 5. 2015
Ústecký kraj 15. 4. - 30. 4. 2015
Vysočina 1. 5. - 26. 5. 2015
Zlínský kraj 14. 4. - 30. 4. 2015

Oceněný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost prezentace na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích, v pojízdné prodejněRegionálních potravin apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rádiích. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 475 produktů, nově oceněné výrobky budou známy do konce června.

Zdroj:SZIF


Hodnocení => průměr 537
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář