Odkazy
- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
Aktuality
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Jana Brázdilová, 20. únor 2006
Dioxiny v belgických a nizozemských krmivech
Dioxiny v belgických a nizozemských krmivech
V Belgii a Nizozemí byly dočasně uzavřeny stovky farem vzhledem ke zjištění, že drůbež a vepři dostávali krmivo kontaminované dioxiny.
Článek : 43669 ; Vydáno : 16.2. 2006 ; Autor : Ing. Olga Kopáčová ; Zdroj : ÚZPI
V Belgii a Nizozemí byly dočasně uzavřeny stovky farem poté, co bylo zjištěno, že drůbež a vepři byli krmeni krmivem kontaminovaným dioxiny. Důsledkem tohoto incidentu je prozatím zákaz importu vepřového masa z těchto zemí do Jižní Koreje. Minulý týden belgický Úřad pro bezpečnost potravin (AFSCA) zjistil, že kontaminace pochází z vepřového tuku, který byl použit jako ingredience při výrobě krmiv v říjnu 2005. Podle zprávy se dioxin dostal do tuku prostřednictvím nefiltrované ingredience použité k extrakci vepřového tuku v průběhu výroby želatiny v závodě společnosti PB Gelatins, která je částí belgické chemické společnosti Tessenderlo. Extrahovaný tuk byl později distribuován výrobcům krmiv. Belgické úřady údajně prohlásily, že maso ze zvířat krmených kontaminovaným krmivem se může dát do prodeje. Každopádně jsou hladiny kontaminace hluboko pod úrovní, která byla zjištěna při prvním dioxinovém incidentu v Belgii v roce 1999. AFSCA potvrdil, že v současné době žádné bezprostřední riziko pro zdraví obyvatel nehrozí. Dioxiny patří do rodiny vysoce toxických, značně rozšířených perzistentních sloučenin, které vznikají jako vedlejší produkty některých průmyslových technologií. Jsou spojovány s řadou různých zdravotních rizik, včetně rakoviny. Různé dioxiny vykazují různou toxicitu, a proto se koncentrace vyjadřují v toxických ekvivalentech (TEQ) s aplikací korekčních faktorů tak, aby se hladiny mohly porovnávat.
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1§ionname=Food+Safety+and+Qualityn (2.2.06)
V Belgii a Nizozemí byly dočasně uzavřeny stovky farem poté, co bylo zjištěno, že drůbež a vepři byli krmeni krmivem kontaminovaným dioxiny. Důsledkem tohoto incidentu je prozatím zákaz importu vepřového masa z těchto zemí do Jižní Koreje. Minulý týden belgický Úřad pro bezpečnost potravin (AFSCA) zjistil, že kontaminace pochází z vepřového tuku, který byl použit jako ingredience při výrobě krmiv v říjnu 2005. Podle zprávy se dioxin dostal do tuku prostřednictvím nefiltrované ingredience použité k extrakci vepřového tuku v průběhu výroby želatiny v závodě společnosti PB Gelatins, která je částí belgické chemické společnosti Tessenderlo. Extrahovaný tuk byl později distribuován výrobcům krmiv. Belgické úřady údajně prohlásily, že maso ze zvířat krmených kontaminovaným krmivem se může dát do prodeje. Každopádně jsou hladiny kontaminace hluboko pod úrovní, která byla zjištěna při prvním dioxinovém incidentu v Belgii v roce 1999. AFSCA potvrdil, že v současné době žádné bezprostřední riziko pro zdraví obyvatel nehrozí. Dioxiny patří do rodiny vysoce toxických, značně rozšířených perzistentních sloučenin, které vznikají jako vedlejší produkty některých průmyslových technologií. Jsou spojovány s řadou různých zdravotních rizik, včetně rakoviny. Různé dioxiny vykazují různou toxicitu, a proto se koncentrace vyjadřují v toxických ekvivalentech (TEQ) s aplikací korekčních faktorů tak, aby se hladiny mohly porovnávat.
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1§ionname=Food+Safety+and+Qualityn (2.2.06)
Hodnocení
=> průměr 444