Odkazy
- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
Aktuality
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Milan Hebnar, 4. září 2006
Vepřové maso snižuje hladinu cholesterolu
Vepřové maso snižuje hladinu cholesterolu
Vepřové maso snižuje hladinu cholesterolu
Článek : 50885 ; Vydáno : 4.9. 2006 - Dnes ; Autor : Ing. Petr Michal
Vepřové maso, oblíbené maso Rakušanů je dietním produktem.
Vepřové maso, zamilované maso Rakušanů, se ukázalo jako zvláště hodnotná, zdravá potravina, kterou se můžeme stravovat s nejlepším vědomím. Dokládá to nová studie Ústavu pro výživu a choroby látkové výměny, kterou na zakázku vypracovala firma AMA Marketing. 40 probandů se stravovalo po více jak šest týdnů třikrát týdně vždy přibližně 120 až 150 gramy vepřového masa. K jídlu byly nabízeny pečené maso od žebra (karé) nebo šunka z vepřového masa se známkou jakosti AMA. Testované osoby musely být starší než 19 let a mladší než 60 let, nesměly po dobu trvání studie užívat žádné léky a v první řadě musely být ve velmi dobrém zdravotním stavu. Nebyly také povoleny žádné potravinové doplňky. Jak na začátku, tak na konci studie se odběrem krve zjišťovaly určující ukazatele. Všech čtyřicet probandů mohlo studijní fázi ukončit. Výsledek této diety dokládá, že u mužů dochází ke snížení hladiny cholesterolu o 5,41 % a vzájemný poměr cholesterolů se zlepšuje. Velmi pozitivní je také to, že u důležitého prvku zinku dochází ke zvýšení téměř o 5 %, u vitaminu B dokonce o přibližně 14 %. Na vepřové maso se často pohlíží jako na nevhodné pro dietní účely. Proto bylo cílem tohoto výzkumu prokázat použitelnost pravidelného konzumování vepřového masa pro dietní účely. V rámci studie se mohlo ukázat, že u žen s normální hladinou cholesterolu nedocházelo k jejímu signifikantnímu zvyšování. Sledujeme-li HDL- a LDL-cholesterol u žen, lze u HDL-cholesterolu konstatovat trend ke zvyšování a u LDL-cholesterolu trend ke snižování. Naopak u mužů měla dieta prokazatelně cholesterol snižující účinek a došlo k signifikantnímu zlepšení ukazatelů. U HDL-cholesterolu se mohl tak jako u žen konstatovat trend ke zvyšování.
Die Landwirtschaft, 2006, č. 4, s. XVI