Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35102 lidí


Milan Hebnar, 19. prosinec 2006
Potraviny příští rok podraží v průměru o pět procent

 

Potraviny příští rok podraží v průměru o pět pct, odhaduje šéf PK

Autor: ČTK

Datum: 18. 12. 2006

Potraviny mohou v příštím roce podražit v průměru zhruba o pět procent, odhaduje prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Projeví se růst cen energií a v řadě případů zřejmě i vzestup cen surovin. Zdraží zejména pečivo a maso, mírně mohou vzrůst i ceny cukru a výrobků s jeho vysokým obsahem. Vývoj bude podle něj různý v jednotlivých potravinářských oborech. "Nevidím obory, kde se dá čekat snížení," řekl Camplík.

Potravináři podle něj nemají takové rezervy, aby vzestup nákladů nadále řešili úsporami a zvyšováním produktivity práce. Pokud jde o základní suroviny, letošní pokles úrody vedl ke zdražení obilí či brambor. V příštím roce se mají navíc začít plošně přimíchávat biopaliva do pohonných hmot. To povede k vyšší poptávce po některých rostlinných komoditách a tlaku na růst jejich ceny. Projevit se to může například u řepky a cukru, soudí Camplík.

Trh s cukrem podle něj navíc asi ovlivní záměr společnosti Eastern Sugar zavřít tuzemské cukrovary. Nejenže se tím sníží domácí nabídka, ale Česko se dostane v produkci pod úroveň vlastní spotřeby. Dovážený cukr bude dražší minimálně o dopravní náklady, podotkl Camplík.

Předpoklad zdražení některých základních potravin potvrzují i odborníci z jednotlivých oborů. Zdůrazňují ale, že důležitým faktorem bude odpor řetězců ke zdražování.

Pekařům se podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila zatím nepodařilo prosadit, aby se vyšší náklady po letošní sklizni promítly do cen, které platí odběratelé. Ti naopak po letním zdražení tlačí ceny dolů, ačkoli na pultech obchodů se to neprojevuje. Vzhledem k růstu cen energií, žitné i pšeničné mouky ale tlak na vzestup cen bude v pekařském oboru velký, soudí Musil. Kdy a o kolik by mohlo pečivo zdražit, se podle něj nedá odhadovat, protože bude záležet na jednání s řetězci.

Nižší úroda obilí a zdražování krmných směsí se zřejmě projeví také v cenách vepřového masa, i když trh s ním je hodně ovlivňován situací v sousedním Německu, soudí Pavel Krejčík z národního odbytového družstva Centroodbyt. Vepřové podle něj může mírně zdražovat od druhé poloviny ledna, nárůst může být na pultech dvě až tři koruny na kilogram. U hovězího se dá čekat vzestup později, zhruba od druhého čtvrtletí, dodal.

Také ceny mlékárenských výrobků by se měly podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce mírně zvýšit. Záležet ale bude na jednáních s řetězci, které mají názor jiný, podotkl. Vedle růstu dalších nákladů se podle něj opět postupně mírně zvedá farmářská cen mléka.

Snižování produkce cukru a cukrovky v Česku podle Camplíka vede také ke zdražování lihu, což se následně promítá do cen lihovin.


Hodnocení => průměr 469
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář