Odkazy
- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
Aktuality
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Jana Brázdilová, 7. duben 2010
Dáváme zákazníkovi možnost si vybrat, rozhodnutí je na něm
Italský poslanec a zpravodaj Giancarlo Scottà se na věc dívá z širší perspektivy: " Půda je náš život a musí zůstat úrodná a neznečištěná" a dodává, že zvýšení kvality potravin tomu může napomoct.
Pane poslanče, vaše zpráva obsahovala několik kontroverzních návrhů, ale nakonec byly všechny přijaty. Začněme s označením původu ...
Dáváme zákazníkovi možnost si vybrat, rozhodnutí je na něm
Ve středu 25. března schválil Parlament pravidla, která by se měla objevit v nové legislativě o kvalitě potravin, jejíž návrh má Komise do konce roku připravit.
Italský poslanec a zpravodaj Giancarlo Scottà se na věc dívá z širší perspektivy: " Půda je náš život a musí zůstat úrodná a neznečištěná" a dodává, že zvýšení kvality potravin tomu může napomoct.
Pane poslanče, vaše zpráva obsahovala několik kontroverzních návrhů, ale nakonec byly všechny přijaty. Začněme s označením původu ...
Na začátku bych rád řekl, že pocházím z regionu Veneto (Itálie), kde se výborná kvalita zdejších potravin stala hnacím motorem pro místní gastroturistika. Celá místní ekonomika se točí kolem jídla. Jsem si jist, že i jinde v Evropě jsou místa, která stojí za to být tímto způsobem propagována.
Označení původu nám pomůže vytvořit pouto mezi produktem a místem, kde byl vyprodukován. Tím dáváme zákazníkovi možnost si vybrat. Neříkáme tím ale, že je evropské jídlo lepší než ostatní. Rozhodnutí necháváme na zákazníkovi. Chtěl bych, aby se Komise zeptala samotných občanů, co si oni sami přejí najít na etiketě výrobku. Přestaňme se přít mezi sebou a zeptejme se lidí.
Dalším sporným bodem, který měl mnoho odpůrců, bylo Evropská logo kvality.
Pokaždé když chcete měnit něco, co funguje, budete čelit vlně odporu. Neznamená to ale, že to změnit nelze. Navrhli jsme Evropské logo pro ty výrobky, které jsou vypěstovány a zcela zpracovány v Evropě.
Problémem jsou sítě velkých obchodů. Dováží potraviny z celého světa , ale označení indikuje až místo posledního zpracování. Tento stav není pro zákazníky průhledný. Naše zpráva také volá po zkrácení distribučního řetězce.
Nakonec se podívejme problém napodobování a padělků? Jak s ním může Unie bojovat?
Musíte pochopit, že zde hovoříme o odvětví, ve kterém se točí přes 52 miliard eur ročně. Jsou to špinavé peníze, které parazitují na kreativitě a práci jiných. V rámci Evropy i mimo ní je třeba prosadit tvrdé tresty a sankce. Žádáme Komisi, aby u Světové obchodní organizace získala pro chráněné označení původu a chráněné zeměpisné označení stejnou ochranu jako máme v současné době např. pro vína.
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/032-71386-088-03-14-904-20100325STO71385-2010-29-03-2010/default_cs.htm