- Agrární komora ČR
- APIC-AK
- Asociace soukromých zemědělců
- Český statistický úřad
- Evropská unie
- Min. pro místní rozvoj
- Min. zemědělství
- Min. životního prostředí
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Registr poradců Mze
- Sbírka zákonů
- Státní správa
- Státní zem. interv. fond
- ÚHÚL
- Vláda ČR
- Zemědělský svaz
- Zlínský kraj
- 12. září 2017:
Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč
Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých ... více - 31. červenec 2017:
Zpráva SVS k výskytu moru prasat k 31.7.
"Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínské ... více - 13. červen 2017:
SZIF přijal přes 30 tisíc Jednotných žádostí 2017
Státní zemědělský intervenční fond přináší s ... více
Dovoz mléčných výrobků roste
Zároveň stoupla spotřeba mléčných výrobků v tuzemsku na 250 kilogramů, což je v meziročním srovnání víc o sedm kilogramů. Stále však nedosáhla úrovně roku 1990, kdy přesahovala 260 kilogramů. Vyplývá to z předběžných výsledků Českomoravského svazu mlékárenského.
Podle jeho předsedy Jiřího Kopáčka si spotřebitelé si stále více uvědomují význam zdravé mléčné výživy a výrobků z mléka. Jedí především více výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty či sýry. Na stoupající spotřebě mléčných výrobků se projevil i zvýšený zájem o nákup mléka přímo od farmářů, zejména prostřednictvím mléčných automatů, kterýchje podle Státní veterinární správy z uplynulého týdne přes sto šedesát.
Spotřeba konzumního mléka loni vzrostla téměř o tři litry na necelých šedesát litrů na člověka. Přes rostoucí trend pijí Češi méně mléka ve srovnání s celoevropským průměrem, který se v původních členských zemích EU pohybuje kolem devadesáti litrů. Největšími konzumenty mléka jsou mezi evropskými národy Finové se 170 litry na osobu za rok.
Spotřeba sýrů a tvarohů vloni činila v průměru 16,7 kilogramu, což je číslo blízké evropskému průměru. Žebříčku dlouhodobě kralují Řekové s roční spotřebou přesahující třicet kilogramů. Významnými konzumenty sýrů jsou také Francouzi a Němci.
Pro loňský rok bylo typické, že spotřebitelé se vraceli k máslu, které v předchozích letech vytlačovaly margaríny.
Mlékárny v České republice loni nakoupily a zpracovaly 2,292 miliardy litrů mléka, což je o 3,25 procenta méně než v roce 2008. Zatímco výroba konzumního mléka či jogurtů meziročně vzrostla, produkce másla, tvarohů a sýrů se snížila.
U sýrů a tvarohů se zahraniční obchod vyvíjí v neprospěch tuzemských výrobců. Stále více sýrů na českých pultech pochází ze zahraničí, jejich podíl již přesahuje čtyřicet procent. Nejvíce se k nám dováží eidam. Nejvíc, celkem 24 tisíc tun, se k nám dováží z Německa a Polska s tím, že je levnější.
Mlékaři na celém světě si v těchto dnech připomínají Světový den mléka. Jeho hlavním cílem je propagace mléka jako základní složky lidské výživy. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957, v Česku letos posedmnácté.