Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35101 lidí


Jana Brázdilová, 28. květen 2010
Dovoz mléčných výrobků roste
Podíl mléčných výrobků z dovozu v České republice roste, na celkové spotřebě se již blíží čtyřiceti procentům. Vypovídá o tom v minulém roce pokles výroby v domácích mlékárnách.

Zároveň stoupla spotřeba mléčných výrobků v tuzemsku na 250 kilogramů, což je v meziročním srovnání víc o sedm kilogramů. Stále však nedosáhla úrovně roku 1990, kdy přesahovala 260 kilogramů. Vyplývá to z předběžných výsledků Českomoravského svazu mlékárenského.

Podle jeho předsedy Jiřího Kopáčka si spotřebitelé si stále více uvědomují význam zdravé mléčné výživy a výrobků z mléka. Jedí především více výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty či sýry. Na stoupající spotřebě mléčných výrobků se projevil i zvýšený zájem o nákup mléka přímo od farmářů, zejména prostřednictvím mléčných automatů, kterýchje podle Státní veterinární správy z uplynulého týdne přes sto šedesát.
Spotřeba konzumního mléka loni vzrostla téměř o tři litry na necelých šedesát litrů na člověka. Přes rostoucí trend pijí Češi méně mléka ve srovnání s celoevropským průměrem, který se v původních členských zemích EU pohybuje kolem devadesáti litrů. Největšími konzumenty mléka jsou mezi evropskými národy Finové se 170 litry na osobu za rok.
Spotřeba sýrů a tvarohů vloni činila v průměru 16,7 kilogramu, což je číslo blízké evropskému průměru. Žebříčku dlouhodobě kralují Řekové s roční spotřebou přesahující třicet kilogramů. Významnými konzumenty sýrů jsou také Francouzi a Němci.
Pro loňský rok bylo typické, že spotřebitelé se vraceli k máslu, které v předchozích letech vytlačovaly margaríny.
Mlékárny v České republice loni nakoupily a zpracovaly 2,292 miliardy litrů mléka, což je o 3,25 procenta méně než v roce 2008. Zatímco výroba konzumního mléka či jogurtů meziročně vzrostla, produkce másla, tvarohů a sýrů se snížila.
U sýrů a tvarohů se zahraniční obchod vyvíjí v neprospěch tuzemských výrobců. Stále více sýrů na českých pultech pochází ze zahraničí, jejich podíl již přesahuje čtyřicet procent. Nejvíce se k nám dováží eidam. Nejvíc, celkem 24 tisíc tun, se k nám dováží z Německa a Polska s tím, že je levnější.
Mlékaři na celém světě si v těchto dnech připomínají Světový den mléka. Jeho hlavním cílem je propagace mléka jako základní složky lidské výživy. Ve světě mlékaři svátek slaví již od roku 1957, v Česku letos posedmnácté.



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 483
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář