Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35101 lidí


Jana Brázdilová, 28. květen 2010
Kvalita chleba se zlepšila
Na otázku, zda je kvalitní český chléb, mohou nejlépe odpovědět jeho konzumenti. Tou nejobjektivnější metodu hodnocení je v této souvislosti spotřebitelské šetření.

 Podle výsledků tohoto šetření, které pro Ústav zemědělských a ekonomických informací v říjnu a listopadu 2009 provedly firmy Incoma Reasearch a GfK, vyplývá, že chléb je hodnocen mezi nejlepšími potravinami (spokojeno 56 % zákazníků) a ve vývoji indexu kvality v letech 1988 až 2009 mu patří dokonce první místo s indexem zlepšení 148,0. Kvalita chleba a jeho nabídka se tedy podle spotřebitelů prokazatelně zlepšila. Informovala o tom mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.


O tom, že kvalita chleba je dnes stabilizovaná, svědčí výsledky dozorového orgánu – Státní zemědělské a potravinářské inspekce za poslední tři roky. Výrobky odpovídají platným normám, jakostní vady jsou zjišťovány pouze ojediněle.
Kvalitní chléb se dá dnes vyrobit jak tradičním způsobem, tak i moderními technologickými postupy. Naprosto stejným způsobem se vyrábí například i v Německu a Rakousku. Ročně se u nás vyrobí na 350 tisíc tun chleba, spotřeba na obyvatele se pohybuje okolo 50 kg. Před rokem 1989 měl zákazník v obchodě na výběr pouze dva až tři druhy chleba a pokud měl to štěstí, občas mohl koupit i chléb čerstvý a kvalitní. V uplynulých dvaceti letech prošel celý pekařský obor dynamickým rozvojem. Je dnes plně privátní, velké výrobny oživily malé řemeslné pekárny, na trhu v současné době působí 1794 výrobců, došlo k modernizaci výrobního zařízení, prostřednictvím nových technologií, surovin a přísad reagovali pekaři na rychle se měnící tržní prostředí a spotřebitelské preference. Podstatně se zkvalitnil i zákaznický servis, čerstvý chléb je k dostání sedm dnů v týdnu, ve firemních prodejnách řady pekáren mohou náročnější zákazníci koupit speciality ve vyšší cenové relaci. Dnes si zákazník může skutečně vybrat. Nabídka chlebového sortimentu je opravdu bohatá, co se týká množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností, regionálních specialit a v poslední době i bio sortimentu.


Hodnocení => průměr 507
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář