Portál KIS

Anketa
Zaslouží si zemědělci daňovou úlevu v podobě tzv. zelené nafty, tak jako většina zemí v EU?
Hlasovalo 35101 lidí


Jana Brázdilová, 24. září 2010
Češi chtějí potraviny české, nejlépe regionální, jsou přesvědčeni o jejich kvalitě

Naprostá většina spotřebitelů v ČR chce nakupovat kvalitní místní potraviny, 86 procent dotazovaných vítá vznik značky Regionální potravina. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu ministerstva zemědělství, do kterého se na agrosalonu Země živitelka zapojilo více než 1100 lidí.

 

 

Na poptávku po kvalitních domácích potravinách odpovídá projekt Regionální potravina, kterým ministerstvo zemědělství současně podporuje menší tuzemské výrobce a pěstitele.

Podle průzkumu ministerstva zemědělství provedeného na výstavě Země živitelka vznik nové značky „Regionální potravina“ vítá 86% dotazovaných. Potraviny od regionálních výrobců upřednostňuje 95% dotazovaných, jen pět procent z nich nesleduje, kdo výrobek vyrobil. V naprosté většině se lidé při výběru potravin orientují podle značek kvality. „Výsledky našeho průzkumu jsou pochopitelně ovlivněny tím, že na specializovaný veletrh přicházejí lidé se zájmem o domácí zemědělskou produkci. Nicméně, velký zájem o farmářské trhy a závěry šetření nezávislé agentury potvrzují, že projekt Regionální potravina přichází ve správnou chvíli,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Agentura DEMA ve své zprávě z 15. září uvedla, že naprostá většina občanů ČR starších 18 let má za to, že tuzemské potraviny a produkty jsou kvalitativně srovnatelné se zahraničními (97%). Kupovat přímo od zemědělců chtějí spotřebitelé hlavně zeleninu (49%), ovoce (37%), maso (41%), mléko (39%) a mléčné výrobky (30%). Nakupovat potraviny přímo od výrobců má zájem každý druhý z dotazovaných. Podobné výsledky přinesl výzkum, který provedlo ministerstvo zemědělství mezi více než tisícovkou návštěvníků veletrhu Země živitelka. Šetření bylo zaměřeno na nově zaváděnou značku Regionální potravina.  

Projekt Regionální potravina se zaměřuje na nejlepší produkty českých zemědělců a zpracovatelů v jednotlivých krajích České republiky. Odborné poroty hodnotí výrobky v šesti kategoriích - mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, nápoje, uzeniny a produkty z masa a ostatní potravinářské produkty. Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva a právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let. Spotřebitelé tak dostávají do rukou produkt, jehož původ, kvalita i čerstvost je jednoznačná.

Respondenti výzkumu DEMA by přivítali větší propagaci domácích potravin. Právě na ni se teď soustřeďuje projekt Regionální potravina. Navzdory nutným úsporám se ministerstvu podařilo najít prostředky na propagaci regionálních potravin. „Na propagaci a budování důvěryhodnosti kvalitních českých potravin se rozhodně zaměřujeme. Zvýšit podíl českých potravin v českých obchodech jde totiž jen posunem spotřebitelského chování tak, že zákazníci sami budou české produkty vyžadovat,“ poznamenal ministr Fuksa. Uvádění doplňujících informací typu „vyrobeno z českých surovin“ na obalech potravin podle ministra nic nebrání.


Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz


 


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 504
Autor Nadpis Datum
Adiana    JxeeTUCSMx 05:19 7. červenec 2011
Dollie    YKksKoeznBekE 07:24 7. červenec 2011
Demelza    qtyjBtPCpbFIkgtnT 18:02 7. červenec 2011
Ice    PBJjlcql 09:27 9. červenec 2011
Lyddy    JnnWAtsHSOjnrJmIzSK 13:58 9. červenec 2011
Ireland    QMouaoPvumebHuxfgq 20:34 9. červenec 2011